Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2013

Κατεψυγμένα...να τα προτιμήσω;

 
Παρά την κοινή αντίληψη ότι τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι κατώτερης ποιότητας, η κατάψυξη είναι η μέθοδος που συντηρεί τις οργανοληπτικές (γεύση, χρώμα, άρωμα) και θρεπτικές ιδιότητες των τροφίμων, καλύτερα απο κάθε άλλη μέθοδο, αρκεί βέβαια τα τρόφιμα να έχουν την ίδια ποιότητα με τα νωπά, να αποφεύγεται η επανακατάψυξή τους και να τηρούνται οι σωστοί τρόποι μαγειρέματος.
Λαχανικά  
Φώτο: nutritionmythbusters.blogspot.com


Τα αποτελέσματα της μελέτης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), που συνέκρινε τη διατροφική ποιότητα νωπών (αρακάς, φασολάκια,μπάμιες) και κατεψυγμένων λαχανικών, επιβεβαιώνουν ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά δεν υστερούν σε σχέση με τα νωπά (2 ή και περισσοτέρων ημερών) μετά τη συγκομιδή τους, με την προυπόθεση ότι όλες οι διαδικασίες συγκομίδής, ψύξης και συντήρησης υπό κατάψυξη έχουν γίνει σωστά. Τα δεδομένα έδειξαν ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά υστερούν διατροφικά έναντι των φρέσκων (αναφορικά με τη συγκέντρωση βιταμίνης C) κατά περίπου 5% -15% την πρώτη ημέρα από την κοπή τους. Όμως, από την επομένη έχουν την ίδια θρεπτική αξία.  
Φώτο: www.tsekouratoi.gr
Τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε κατεψυγμένα λαχανικά:
α) το χρώμα τους να είναι ζωντανό.
β) το περιτύλιγμα της συσκευασίας να είναι άριστο.
γ) την ημερομηνία μέχρι την οποία πρέπει να καταναλωθεί.
δ) τα προιόντα μικρού μεγέθους να μην είναι κολλημένα μεταξύ τους και να μην τρίβονται εύκολα.
Μαγείρεμα κατεψυγμένων λαχανικών:
α) να τοποθετούνται κατευθείαν από τη συσκευασία στο μαγειρικό σκεύος.
β) να μαγειρεύονται ελαφρά, αφού πριν την κατάψυξή τους έχουν ζεματιστεί.

Κρέας & Πουλερικά:
Φώτο: appliancesonlineblog.com
Προυπόθεση για την κατανάλωση κατεψυγμένου κρέατος και πουλερικών, με υψηλή θρεπτική αξία, αποτελεί η ταχεία κατάψυξη.
Τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε κατεψυγμένο κρέας:
α) να μην έχει κρυστάλλους μεταξύ δέρματος και περιτυλίγματος.
β) να προέρχεται απο σφάγια που έχουν σφραγίδες κτηνιατρικής επιθεώρησης.
γ) την ημερομηνία μέχρι την οποία πρέπει να καταναλωθεί.
δ) τυχόν στίγματα από αίμα πρέπει να είναι κόκκινα, όχι καφέ.
Μαγείρεμα κατεψυγμένου κρέατος & πουλερικών:
α) το ξεπάγωμα πρέπει να γίνεται στο ψυγείο, στους 4 βαθμούς Κελσίου, για να παρεμποδίζεται η ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων. Ο χρόνος που χρειάζονται είναι τουλάχιστον 12ώρες, για να μην έχουμε μεγάλη απώλεια υγρών. Η απόψυξη σε θερμοκρασία δωματίου, συντελεί σε κάποια υποβάθμιση της ποιότητάς του. Το ίδιο ισχύει και για τον κιμά.
β) αν υπάρχει ανάγκη για άμεσο μαγείρεμα, το ξεπάγωμα μπορεί να γίνει με τρεχούμενο νερό, χωρίς να βγεί από τη συσκευασία. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φούρνο μικροκυμάτων.
γ) μικρά τεμάχια κρέατος, όπως μπριζόλες, παΐδάκια, μπορούν να τηγανιστούν ή να ψηθούν απ'ευθείας από την κατάψυξη.

Αλιεύματα (ψάρια, κεφαλόποδα, μαλακόστρακα):
Η καλή ποιότητα των κατεψυγμένων ψαριών, έγκειται στην κατάψυξή τους αμέσως μετά τη συλλήψή τους, πριν αυτά εισέλθουν στο στάδιο της νεκρικής ακαμψίας.
Τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε κατεψυγμένα αλιεύματα:
α) για τα ψάρια, το χρώμα τους να είναι αυτό του νωπού, μάτια λευκά και προεξέχοντα και το δέρμα τους στιλπνό.
β) για τα μαλακόστρακα, το χρώμα τους να είναι φυσιολογικό (σκούρο καφέ αδτακοί, καστανό ή ρόζ γαρίδες, ανοιχτό ρόζ καραβίδες.
γ) για τα κεφαλόποδα (χταπόδι, καλαμάρι, σουπιά), η σάρκα τους να είναι συμπαγής και γυαλιστερή.
δ) την ημερομηνία μέχρι την οποία πρέπει να καταναλωθoύν.
ε) οι συσκευασίες να μην έχουν σκισίματα, ούτα να καλύπτονται από στρώμα πάγου.
στ) το προστατευτικό επίστρωμα πάγου που περιβάλλει κάποια από αυτά, να καλύπτει όλο το ψάρι.
Μαγείρεμα κατεψυγμένων αλιευμάτων:
Πρέπει να μαγειρεύονται απέυθείας από την κατάψυξη. Τα φυσικά φιλέτα ψαριού βαθειάς κατάψυξης, όταν ξεπαγώσουν, καθώς απομακρύνεται το νερό της σάρκας τους και τα μέταλλα, χάνουν τη φρεσκάδα και τη γεύση τους.
Συμβουλές κατά την αγορά:
α) Μην αγοράζετε κατεψυγμένα τρόφιμα, που είναι τοποθετημένα πάνω από τη γραμμή μέγιστης χωρητικότητας του καταψύκτη-βιτρίνα. Η γραμμή μέγιστης χωρητικότητας, είναι 5 εκατοστά κάτω από το τζάμι του θαλάμου.

β) Μην αγοράζετε συσκευασίες κατεψυγμένων τροφίμων, που περιέχουν παγοκρυστάλλους ή κομμάτια πάγου μεταξύ τους.

γ) Παίρνετε τα κατεψυγμένα από τα ψυγεία, αφού έχετε τελειώσει τα ψώνια σας, λίγο προτού πληρώσετε.

δ) Ελέγχετε τα ψυγεία των σημέιων λιανικής πώλησης. Τα θερμόμετρα πρέπει να είναι σε σημεία ευδιάκριτα και να δείχνουν θερμοκρασία ίση η μικρότερη των 18 βαθμών Κελσίου.
ε) Τοποθετείτε όλα τα κατεψυγμένα σε μία σακούλα κατά τη μεταφορά τους. Αν η απόσταση του σημείου πώλησης από το σπίτι σας είναι μεγαλύτερη των 15-20 λεπτών, προμηθευτείτε ειδικές τσάντες για κατεψυγμένα προιόντα.
στ) Να αγοράζετε τόση ποσότητα, όση θα καταναλώσετε σύντομα, γιατί οι οικιακοί καταψύκτες, δεν έχουν επαρκώς χαμηλή θερμοκρασία για να διατηρηθεί η υψηλή ποιοτητά τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Συμβουλές συντήρησης στο σπίτι:
α) Σε κάθε ψυγείο αναγράφεται υποχρεωτικά ο τρόπος συντήρησης, ανάλογα με το είδος του ψυγείου που διαθέτει ο καθένας. Όλα τα οικιακά σύγχρονα ψυκτικά μέσα έχουν σύμβολα διεθνή, τα αστέρια. Το εσωτερικό των ψυγείων είναι ένα (*) ή δύο αστέρων (**). Αυτό σημαίνει ότι η θερμοκρασία φτάνει στους -6 βαθμούς Κελσίου, κατάλληλη για σύντομη συντήρηση (από λίγες ημέρες ως δύο εβδομάδες). Ο θάλαμος κατάψυξης τριών αστέρων (***) φθάνει σε θερμοκρασία -18 βαθμούς Κελσίου, κατάλληλη για μακρά συντήρηση κατεψυγμένων προϊόντων (αρκετές εβδομάδες - μήνες). Ο οικιακός καταψύκτης τεσσάρων αστέρων (****) είναι σε θέση να φθάσει σε θερμοκρασία μικρότερη από -25 βαθμούς Κελσίου, κατάλληλη για μακρά συντήρηση. Η ημερομηνία λήξης που προτείνεται από τον παραγωγό και αναγράφεται στη συσκευασία κάθε προϊόντος, εννοεί τη συντήρησή του σε θάλαμο τριών αστέρων (***) ή τεσσάρων αστέρων (****).
β) Μην απανακαταψύχετε ένα προιόν, που έχετε προηγουμένως αποψύξει, γιατί υποβαθμίζεται η ποιότητά του. Αν για κάποιο λόγο δεν τα μαγειρέψετε αμέσως, διατηρήστε τα στο ψυγείο μέχρι και 48 ώρες.


Εννοείται, ότι το καλύτερο και ιδανικότερο είναι να έχουμε το δικό μας κήπο λαχανικών και αν έχουμε τη δυνατότητα να αγοράζουμε νωπό κρέας και πουλερικά (απο τα χωριά μας), φρέσκο ψάρι και θαλασσινά...αν αυτό δεν είναι εφικτό, υπάρχουν και οι παραπάνω ασφαλείς λύσεις.

Πηγές: www.elle.gr, www.diatrofi.gr, ww.pasekt.gr, www.vita.gr, www.agrospecom.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: