Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013

Οργανώστε την τέλεια γαμήλια δεξίωση...


Φώτο: www.ilovestyle.gr
Το έθιμο της γαμήλιας δεξίωσης είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού γάμου. Γι' αυτό λοιπόν, χρειάζεται αρκετά καλή οργάνωση ώστε να περάσουν όλοι καλά και εσείς να τη θυμάστε για πάντα! Απαραίτητο είναι να έχετε φροντίσει όλες τις λεπτομέρειες αρκετό καιρό πριν έτσι, ώστε να μην αγχωθείτε τελευταία στιγμή...
ΧΩΡΟΣ
Θα πρέπει, ο χώρος να είναι προσβάσιμος από όλους και να υπάρχει ευδιάκριτη σήμανση για να βρουν το χώρο εύκολα οι καλεσμένοι του γάμου σας.

Φώτο: www.specialday.gr

Να ελέγξετε τι περιλαμβάνει το κόστος που σας δίνουν, για το χώρο. Αν υπάρχει minimum καλεσμένων για φαί και ποτό. Αν περιλαμβάνει τραπέζια, καρέκλες, πίστα, χρόνος παραμονής στο χώρο, μέρος για να αλλάξει η νύφη και ο γαμπρός, parking, χώρος προετοιμασίας, αν συνεργάζεται με κάποια εταιρεία Catering ή σας αφήνει ανοικτή την επιλογή εκμισθώνοντάς σας μόνο το χώρο, καθαρισμό του χώρου. 
Φώτο: www.omorfosgamos.gr
Αν ο γάμος γίνεται αργά την άνοιξη ή το καλοκαίρι, μπορείτε να επιλέξετε ανοιχτούς χώρους με δροσιά και αν γίνεται χειμώνα, επιλέξτε έναν κλειστό αλλά περιποιημένο και καλαίσθητο χώρο.
Μην παραλείψετε να ελέγξετε όλους τους χώρους στάθμευσης και τη δυνατότητα τους να φιλοξενήσουν όλα τα οχήματα των καλεσμένων. Αν υπάρχει παρκαδόρος και αν έχει έξτρα χρέωση.
Να ρωτήσετε αν υπάρχει δυνατότητα στο χώρο για ασφαλή αποθήκευση διακοσμητικών και διαφόρων άλλων πραγμάτων μία μέρα πριν και μία μέρα μετά τη δεξίωση του γάμου σας.


Πόσες τουαλέτες υπάρχουν και αν είναι εύκολη η πρόσβαση για τους καλεσμένους. Αν είναι μόνο για τους δικούς σας καλεσμένους ή είναι κοινή και για άλλους καλεσμένους κάποιας άλλης γαμήλιας δεξίωσης που μπορεί να γίνεται σε άλλο χώρο.
Πόση είναι η προκαταβολή και πότε θα πρέπει να γίνει η εξόφληση.

Φώτο: www.odoskassandras.gr

Αν η δεξίωση γίνει σε ξενοδοχείο, αν θα σας κάνουν ειδική τιμή στη διαμονή, για κάποιους καλεσμένους του γάμου σας που θα έρθουν από μακριά.
Αν υπάρχει εναλλακτική σε περίπτωση που χαλάσει ο καιρός και ο χώρος είναι ανοιχτός και αν υπάρχει έξτρα χρέωση.
Αν υπάρχει ηλεκτρική παροχή για το dj, φώτα, γενικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό.
Πόσο νωρίς μπορείτε να πάτε για να διακοσμήσετε το χώρο και να ξεκινήσουν οι σερβιτόροι να στήνουν τα τραπέζια. Αν το προσωπικό του χώρου της δεξίωσης προσφέρει βοήθεια σε ότι αφορά το στήσιμο κ.α.
Καλό θα ήταν στο χώρο της δεξίωσης να υπάρχει χώρος ειδικός για να αφήσουν οι καλεσμένοι τα παλτό τους μιας και η τοποθέτηση τους στις καρέκλες μπορεί να ζορίσουν τους καλεσμένους αλλά να χαλάσουν και τη διακόσμηση που θα υπάρχει στα καθίσματα.
Φροντίστε να επισημάνετε στους υπεύθυνους για την κατάλληλη θερμοκρασία. Η σωστή δροσιά το καλοκαίρι και η επαρκής ζέστη το χειμώνα θα ευχαριστήσουν τους καλεσμένους και θα τους κάνουν να νιώσουν πιο όμορφα και να διασκεδάσουν ελεύθερα.
Χώρος για τα παιδιά, αν υπάρχει τότε κάνατε πολύ καλή επιλογή. Αν δεν υπάρχει ρωτήστε εάν γίνεται να διαμορφωθεί ένας τέτοιος χώρος όπου θα ψυχαγωγεί κάποιος τα παιδιά για να μην αναγκάζονται οι γονείς να τρέχουν και εσείς να εκνευριστείτε με τις σβούρες τους πάνω στην πίστα.
Επισήμανση καθαριότητας και ευγένειας του προσωπικού. Να είστε αυστηροί, επιμείνετε οι τουαλέτες να καθαρίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και οι σερβιτόροι να φέρονται ευγενικά και με σεβασμό στους καλεσμένους, εξάλλου θα πληρώσετε ένα αρκετά μεγάλο ποσό, οφείλουν να σεβαστούν τέτοιου είδους επισημάνσεις και παρατηρήσεις.
ΦΑΓΗΤΟ
Συνήθως έχετε δύο επιλογές και συγκεκριμένα θα πρέπει να επιλέξετε είτε να έχετε “μπουφέ” , είτε να είναι “σερβιριστό”.

Φώτο: www.ilovestyle.gr

Λέγοντας “μπουφέ”, εννοούμε, ειδικά διαμορφωμένο χώρο με τραπέζια όπου οι καλεσμένοι θα προσέρχονται και θα σερβίρονται μόνοι τους ενώ όταν λέμε “σερβιριστό” εννοούμε ότι σερβιτόροι θα φέρνουν στα τραπέζια τα πιάτα για τον κάθε καλεσμένο, απο τα ορεκτικά, μέχρι την τούρτα και το επιδόρπιο.  
Καταρχήν πρέπει να γνωρίζετε ότι ο μπουφές, προύποθέτει ότι υπάρχει διαθέσιμος χώρος στο προκειμένου να στηθούν τα τραπέζια και φυσικά η “ροή” των καλεσμένων να μην επηρεάζει τους υπόλοιπους καλεσμένους που ήδη τρώνε.
Στο “σερβιριστό” μενού, δεν υπάρχει θέμα χώρου αλλά είναι σημαντικό να μην καθυστερήσει η έλευση των νεόνυμφων μιας και τα πιάτα που ήδη έχουν αρχίσει και ετοιμάζονται θα κρυώσουν και το αποτέλεσμα δεν θα είναι ικανοποιητικό.

Φώτο: www.gamoi.com
 Πρέπει να υπάρχει κάποιος υπεύθυνος μέτρ που θα συντονίζει τις κινήσεις σας και θα έχετε συννενοηθεί απο πρίν για την ώρα που θα αρχίσει η τελετή, την ώρα που θα τελειώσει, πόση ώρα θα μείνετε στην εκκλησία ή αλλού για φωτογραφίες και την ώρα έλευσής σας στο χώρο δεξιώσεως μιας και έτσι, αφενός μεν δεν θα ταλαιπωρήσετε τους καλεσμένους σας, αφετέρου θα βοηθήσετε τα άτομα στο χώρο να συντονίσουν τις ενέργειές τους πιο αποτελεσματικά.
Η καθυστέρηση άφιξης των νεόνυμφων στο χώρο δεξιώσεως, σχολιάζεται πάντα αρνητικά ενώ καθυστερεί και η διαδικασία σερβιρίσματος του φαγητού ή προετοιμασίας του μπουφέ ενώ οι καλεσμένοι αδημονούν, συνήθως πεινασμένοι. Παράλληλα, όλο το πρόγραμμα καθυστερεί με αποτέλεσμα, σε αρκετές περιπτώσεις να έχουν φτάσει τα μεσάνυκτα και να μην έχει σερβιριστεί ακόμα το φαγητό ή να είναι ακόμα στα ορεκτικά.
Αντίστοιχο φαινόμενο, συμβαίνει και στην περίπτωση του μπουφέ όπου τα φαγητά θα παραμένουν εκτεθειμένα όσο εσείς, κόβετε την τούρτα και χορεύετε το πρώτο χορό.
Είναι λοιπόν σημαντικό, σε κάθε περίπτωση, να οργανώσετε το πρόγραμμα σας μετά την λήξη της τελετής στην εκκλησία με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επηρεάσετε και τις υπόλοιπες παραμέτρους όπως το φαγητό και τον χορό.

Φώτο: www.gamosgamos.gr

Έχοντας επιλέξει λοιπόν το τρόπο σερβιρίσματος και αφού έχετε καταλήξει με τον μέτρ του χώρου για το “πρωτόκολλο” που θα ακολουθήσετε, σειρά έχει η κατάρτιση του μενού!
Θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας αν η εταιρεία Catering που θα επιλέξετε, θα προετοιμάσει το φαγητό επιτόπου στο χώρο ή θα το μεταφέρει από τις κεντρικές της εγκαταστάσεις.
Να ξέρετε ότι, εάν το φαγητό προετοιμαστεί επιτόπου θα είναι ανώτερης ποιότητας από το μαγειρευτεί από το πρωί και να μεταφερθεί με φορτηγά στο χώρο της επιλογής σας μιας και θα αντιμετωπίσετε προβλήματα αφυδάτωσης ή καταστροφής κάποιων πιάτων.
Κάθε εταιρεία Catering διαθέτει έτοιμα μενού για κάθε βαλάντιο τα οποία μπορείτε να επιλέξετε αλλά και να τροποποιήσετε προσθαφαιρώντας πιάτα σύμφωνα με το δικό σας γούστο, την εποχή και το χαρακτήρα της εκδήλωσης που διοργανώνετε.

Φώτο: www.specialday.gr

Σε αυτό το στάδιο θα μπορείτε να ζητήσετε  ειδικά πιάτα που αρκετές φορές αποτελούν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάποιων περιοχών όπως αρνιά, γουρουνόπουλα, γαμοπίλαφο, κλπ, που πολλές φορές δεν εμπεριέχονται στα standard μενού των εταιρειών Catering αλλά μπορούν να τα εκτελέσουν αν το ζητήσετε.
Εάν στην αίθουσα της επιλογής σας, παραθέτουν “γευστικές δοκιμές” για τα ζευγάρια που θα παντρευτούν μέσα στο έτος (πολλά κτήματα σας καλούν σαν καλεσμένους σε γάμους που παραθέτουν απομακρυσμένους βέβαια απο τους κανονικούς καλεσμένους), θα έχετε την ευκαιρία, εκτός από το να ελέγξετε το φαγητό, να δείτε και την “ροή” της δεξίωσης προκειμένου να δείτε λάθη , ατέλειες ή χαρακτηριστικά που θα θέλατε να αλλάξουν.
Θα πρέπει να συναντήσετε πολλούς caterers, να δείτε τις δουλειές τους σε διάφορους άλλους γάμους, να τους μιλήσετε για το τι θέλετε εσείς και στο τέλος να αποφασίσετε με ποιον εκπέμπετε στην ίδια συχνότητα. Κοινώς, θα σας φάνε οι δρόμοι.
Αντί να κάνετε μία κανονική δεξίωση μετά το γάμο με buffet μπορείτε εναλλακτικά να προτιμήσετε ένα cocktail party ή ένα brunch.
ΜΟΥΣΙΚΗ

Φώτο: www.gamosorganosi.gr

Ένα ζήτημα που απασχολεί τα ζευγάρια όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια είναι και η playlist της δεξίωσης του γάμου. Από το τραγούδι με το οποίο θα κάνει την είσοδό του το ζευγάρι μέχρι και την μουσική που θα ακουστεί καθ' όλη τη διάρκεια της βραδιάς.
Συνήθως το πρώτο τραγούδι που ακούγεται και παραδοσιακά συνοδεύεται και από το βαλς των νεονύμφων είναι ερωτικό, αργό και ατμοσφαιρικό. Μπορείτε βέβαια να πρωτοτυπήσετε και να κάνετε είσοδο με ένα εντελώς διαφορετικό είδος μουσικής. Σίγουρα δε θα χορέψετε ερωτικά και ρομαντικά με το σύντροφό σας αλλά αναμφίβολα θα δείξετε το χιούμορ σας και θα ανεβάσετε το κέφι όλων των παρευρισκομένων!
Φώτο:www.djdrama.gr
Το σημαντικότερο είναι να μην πέσετε στην παγίδα του τι θα θέλουν οι καλεσμένοι να ακούσουν. Ο γάμος είναι δικός σας και έχετε κάθε δικαίωμα να επιλέξετε αυτό που θέλετε εσείς και αυτό που ταιριάζει στα γούστα σας. Πιστέψτε μας, αν υπάρχει κέφι και είστε με τους δικούς σας ανθρώπους, κανείς δεν πρόκειται να βαρεθεί ακόμα και αν όλο το βράδυ ακούγεται κλασική μουσική, λέμε τώρα.
Οποιαδήποτε πάντως και να είναι τα γούστα σας, εφοδιαστείτε με μία τεράστια γκάμα από τσάμικα, καλαματιανά και ζειμπέκικα! Όπως και να το κάνουμε, ο Έλληνας από ένα σημείο και μετά, θέλει να τη φέρει τη... στροφή! Αναθέστε σε ένα επαγγελματία το μουσικό «ντύσιμο» της βραδιάς και δώστε του και μία δική σας playlist για να ξέρει πάνω κάτω τις μουσικές σας επιλογές.
Καλές Προετοιμασίες λοιπόν ….

Δεν υπάρχουν σχόλια: