Τρίτη, 21 Μαΐου 2013

Γωνιές Παιχνιδιού

Φώτο: www.women.gr.msn.com
Στο άρθρο που ακολουθεί σας παρουσιάζουμε μικρές οάσεις μέσα στο σπίτι που θα εξασφαλίσουν στο παιδί σας ατελείωτες ώρες ψυχαγωγίας αλλά και τα απαραίτητα ερεθίσματα για τη σωστή του ανάπτυξη.

Τα παιδιά είναι από τη φύση τους δημιουργικά, με έντονη φαντασία και αναπτυγμένη σκέψη - στοιχεία που εξωτερικεύουν και εκφράζουν μέσα από το παιχνίδι. Αν θέλετε να βοηθήσετε το δικό σας να αναπτύξει ακόμα περισσότερο όλα αυτά τα χαρίσματα, δημιουργήστε ειδικά διαμορφωμένες γωνιές στις οποίες θα συγκεντρώσετε παιχνίδια με κοινά χαρακτηριστικά και κοινούς στόχους. Οι γωνιές αυτές μπορούν να αλλάζουν, να ανανεώνονται, να... εξαφανίζονται ανά διαστήματα, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και την ηλικία του παιδιού.


H γωνιά της μουσικής

Γιατί είναι απαραίτητη:
Η μουσική, εκτός του ότι είναι καταπραϋντική ανακουφίζοντας το μωρό και το παιδί από το στρες, επιπλέον ενισχύει τους οικογενειακούς δεσμούς αφού δημιουργεί ένα ειρηνικό αρμονικό περιβάλλον. Στη γωνιά της μουσικής μπορείτε να αποσυρθείτε όταν θέλετε να χαλαρώσετε με το παιδί σας, να το βοηθήσετε να ηρεμήσει όταν έχει για κάποιο λόγο αναστατωθεί αλλά κι όταν θέλετε να διασκεδάσετε μαζί του σε πιο έντονους ρυθμούς, τραγουδώντας και χορεύοντας. Πέρα όμως από το ψυχαγωγικό κομμάτι, η μουσική είναι γνωστό ότι ενισχύει την ευφυΐα και ενδυναμώνει τη νοητική ανάπτυξη του παιδιού.
Πώς να τη φτιάξετε:
• Σε μια γωνιά του σπιτιού που γνωρίζετε ότι περνάτε χρόνο με το παιδί σας, π.χ. στο δωμάτιό του ή στο καθιστικό, τοποθετήστε ένα CD player και δίπλα αρχειοθετήστε όλα τα CD's που είναι κατάλληλα για το μωρό ή μικρό παιδί.
• Εμπλουτίστε τη μουσική συλλογή με νανουρίσματα για την ώρα του ύπνου, απαλή μουσική για τις ώρες που θέλετε να ηρεμήσετε το παιδί σας, παιδικά τραγουδάκια για τις ώρες που θέλετε να παίξετε μαζί του ή να δώσετε έμφαση στην επικοινωνία.
• Φτιάξτε μια συλλογή από απλά κρουστά όπως τύμπανα, ξυλόφωνο, μαράκες, ντέφι. Τα κρουστά είναι τα ιδανικά όργανα για να εγκαινιάσει το παιδί τη σχέση του με τη μουσική, καθώς με αυτά μπορεί να μελετήσει εύκολα τη σχέση μεταξύ αιτίας και αποτελέσματος: χτυπώ ή κουνώ κάτι και παράγεται ήχος. Είναι ιδανικά για την αναπαραγωγή επαναλαμβανόμενων ήχων, μοτίβων και ρυθμών που ενθουσιάζουν τα παιδιά αλλά συγχρόνως ενισχύουν μνήμη, νόηση και φυσικά ακοή.
Parent tip
Στη γωνιά της μουσικής καλό είναι τα μουσικά όργανα να είναι συγκεντρωμένα όλα σε ένα κουτί αποθήκευσης ώστε να είναι ξεκάθαρο στο παιδί πότε παίζουμε με αυτά και πότε πρέπει να τα αποσύρουμε (τις ώρες που χρειάζεται να κάνετε ησυχία).Η γωνιά των κατασκευών

Γιατί είναι απαραίτητη: Η ικανότητα και ανάγκη για κατασκευή είναι συνυφασμένη με τη φύση του ανθρώπου. Παιχνίδια όπως οι κύβοι και τα τουβλάκια δίνουν στο μικρό σας την ευκαιρία να αναπτύξει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία του βελτιώνοντας και το βαθμό συγκέντρωσης. Από πολύ μικρή ηλικία το παιδί μπορεί να παίξει μ' αυτά: να τα βγάζει και να τα βάζει μέσα σε κουτιά ή να επιχειρήσει να βάλει τον έναν κύβο πάνω στον άλλο ξεκινώντας τις πρώτες απόπειρες κατασκευής - κάτι το οποίο ενισχύει τη λεπτή του κινητικότητα. Οι απλές αυτές κατασκευές το βοηθούν να εδραιώσει και να βελτιώσει τις δεξιότητές του και να κατανοήσει έννοιες χώρου και μαθηματικών.
Πώς να τη φτιάξετε:
• Εξασφαλίστε αρκετό χώρο σε κάποιο σημείο του σπιτιού όπου υπάρχει στρωμένη μοκέτα, όχι όμως χαλί με πυκνό πέλος γιατί δεν θα μπορούν να σταθούν οι κατασκευές.
• Εκεί τοποθετήστε ένα κουτί αποθήκευσης (π.χ. καλάθι ή ανοιχτό υφασμάτινο κουτί) όπου μέσα θα υπάρχουν υλικά για απλές κατασκευές όπως κύβοι από ύφασμα ή ξύλινοι, τουβλάκια μεγάλα ή μικρότερα ανάλογα με το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού.
• Μπορείτε ακόμα να βάλετε στο κουτί διάφορα ασφαλή και στέρεα υλικά, όπως κουτιά από καφέ ή συσκευασίες, ρολά από χαρτόνι με τα οποία το παιδί μπορεί να πειραματιστεί στις κατασκευές του.
• Ζητήστε από το παιδί να περιγράψει και να ονομάσει την κατασκευή του ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να ενθαρρύνετε τη συμβολική χρήση των αντικειμένων όπου ένα μεγάλο τουβλάκι μπορεί να είναι ο ελέφαντας κι ένα μικρό το ποντικάκι.
• Ταξινομείστε τα τουβλάκια ανάλογα με το μέγεθος, το χρώμα, το υλικό κατασκευής (ξύλινα, πλαστικά, υφασμάτινα). Κάντε μαζί με το παιδί συγκρίσεις στην ποσότητα, το μέγεθος ή το βάρος τους, πράγμα που συμβάλλει στην ενίσχυση της λογικομαθηματικής σκέψης.
Parent Tip
Θαυμάστε τις κατασκευές του παιδιού αποφεύγοντας τις διαρκείς παρεμβάσεις και υποδείξεις. Προτιμείστε να βρείτε μια νέα ιδέα που θα ενισχύσει το ενδιαφέρον, θα κινήσει την περιέργειά του και θα προσφέρει νέα ευκαιρίες για δοκιμές. Και κάθε φορά που το παιδί τελειώνει το παιχνίδι του, να το ενθαρρύνετε να μαζεύει τα τουβλάκια του βάζοντάς τα μέσα στο κουτί αποθήκευσης. Μπορείτε να κάνετε τη διαδικασία αυτή πιο ευχάριστη βάζοντας για παράδειγμα μουσική ή τραγουδώντας ένα αγαπημένο τραγούδι.


Η γωνιά του βιβλίου

Φώτο: www.parentbook.gr
Γιατί είναι απαραίτητη: Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά που έχουν από νωρίς επαφή με τα βιβλία έχουν πιο ανεπτυγμένο λόγο και καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο. Μην περιμένετε όμως μέχρι την προσχολική ή σχολική ηλικία για να φτιάξετε για γωνιά βιβλίου. Μια μικρή βιβλιοθήκη μπορεί να υπάρχει από τον πρώτο χρόνο ζωής στο παιδικό δωμάτιο για να διαβάζετε στο μικρό σας. Εκεί μπορείτε να κάθεστε για να του διαβάσετε αλλά κι όποτε θέλει θα έχει και μόνο του πρόσβαση στα βιβλία του.
Πως να τη φτιάξετε:
• Επιλέξτε ένα σημείο στο καθιστικό π.χ. κοντά στον καναπέ ή σε μια πολυθρόνα, κάτω στο πάτωμα ή μέσα στο δωμάτιο του παιδιού και οργανώστε εκεί όλα τα βιβλία του. Μπορείτε να τα τοποθετήσετε σ' ένα μεγάλο ανοιχτό καλάθι έτσι ώστε να μπορεί το παιδί να τα παίρνει μόνο του, παροτρύνοντάς το να τα επιστρέφει στη θέση τους όταν τελειώνει.
• Να θυμάστε ότι είναι προτιμότερο η βιβλιοθήκη να είναι χαμηλή, να ξεκινά δηλαδή από το πάτωμα, για να φτάνει το παιδί μόνο του τα βιβλία, να διαλέγει εκείνα που θέλει, να τ' ανοίγει και να τα παρατηρεί, πράγμα που ενισχύει την ελεύθερη βούληση και την κριτική του σκέψη.
• Προτιμήστε να οργανώσετε τα βιβλία σε μια μικρή βιβλιοθήκη όπου αρχικά θα φαίνονται τα εξώφυλλα και όχι η ράχη του βιβλίου.
• Προμηθευτείτε βιβλία κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού. Αν είναι κάτω του ενός έτους προτιμήστε πάνινα και αργότερα βιβλία με σελίδες από χοντρό χαρτόνι που δεν σκίζονται. Καθώς μεγαλώνει, η βιβλιοθήκη του θα εμπλουτίζεται με νέα βιβλία.
Parent tip
Φροντίστε να καθιερώσετε μέσα στο πρόγραμμα της ημέρας «την ώρα του βιβλίου» όταν θέλετε να κάνετε... στροφή σε ήσυχες δραστηριότητες που ηρεμούν το παιδί, όπως για παράδειγμα το μεσημέρι ή το βράδυ πριν από τον ύπνο. Ένα παραμύθι ή μια ιστορία μπορεί επίσης να σας δώσει ιδέες για ζωγραφική, κατασκευές ή θεατρικό παιχνίδι.


Η γωνιά του θεατρικού παιχνιδιού

Γιατί είναι απαραίτητη: Το παιδί έχει μια εσωτερική ανάγκη να υποδυθεί πρόσωπα και να μπει σε ρόλους άλλων οικείων προσώπων της οικογένειας και ν' αναπαραστήσει καταστάσεις εκφράζοντας άλλοτε θαυμασμό, άλλοτε φόβο και άλλοτε την περιέργειά του. Με αυτό τον ευχάριστο τρόπο μαθαίνει να χειρίζεται καταστάσεις και προβλήματα, να θέτει όρια και ν' αντιμετωπίζει άγχη και φοβίες από θέση ασφαλείας.
Πως να τη φτιάξετε:
• Μαζέψτε σ' ένα κουτί είδη ένδυσης που μπορούν να χρησιμεύσουν στις διάφορες μεταμφιέσεις του παιδιού όπως φορέματα, καπέλα, κορόνες, γάντια, αποκριάτικες στολές.
• Παιχνίδια όπως τα εργαλεία γιατρού και κουζινικά, κούκλες, αυτοκινητάκια μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στο παιχνίδι ρόλων.
• Φροντίστε να υπάρχει στο χώρο ένα μεγάλος καθρέφτης για να θαυμάζει τον εαυτό του όταν μεταμφιέζεται.
• Ένα κουκλοθέατρο με μαριονέτες μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμα μέσο που θα δώσει σάρκα και οστά σε ευφάνταστα σενάρια.
Parent tip
Αξεσουάρ όπως κολιέ, τσάντες με μακριά λουριά, ζώνες και γενικά οτιδήποτε μπορεί να τυλιχτεί γύρω από το λαιμό του καλό είναι να μην υπάρχουν ή να μην χρησιμοποιούνται ποτέ από το παιδί χωρίς την επίβλεψή σας, γιατί μπορεί ν' αποδειχθούν επικίνδυνα.


Η γωνιά της τέχνης
Φώτο: www.nipio.net


Γιατί είναι απαραίτητη: Η ενασχόληση με δραστηριότητες όπως η ζωγραφική ή οι κατασκευές με πηλό ενθαρρύνουν τα παιδιά να υλοποιούν νέες, καινοτόμες και έξυπνες ιδέες. Επίσης, η ζωγραφική με μαρκαδόρους και ιδιαίτερα με κηρομπογιές, που απαιτούν περισσότερη δύναμη στο χειρισμό, προετοιμάζουν το παιδί να μάθει να χειρίζεται πιο αποτελεσματικά στο μέλλον το μολύβι όταν θα αρχίσει να γράφει.

Πως να τη φτιάξετε:

• Επιλέξτε μια γωνιά μέσα στο σπίτι όπου το παιδί μπορεί να ασχοληθεί με καλλιτεχνικές δραστηριότητες, πράγμα που συνεπάγεται ότι μπορεί να λερώσει ή να λερωθεί. Καλό είναι να στρώσετε κάτω πλαστικό τάπητα ή χαρτόνι.
• Εκεί μπορείτε να βάλετε ένα χαμηλό τραπεζάκι με χαμηλές καρεκλίτσες ή ακόμα κι ένα τρίποδο, αφού για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας ο καλύτερος τρόπος για να ζωγραφίζουν είναι όρθια.
• Για το μικρότερο παιδάκι, κάτω των τεσσάρων, μπορείτε να στρώσετε μεγάλο χαρτί το οποίο έχετε στερεώσει με αυτοκόλλητη ταινία για να ζωγραφίσει κάτω στο πάτωμα.
• Φροντίστε να έχετε σ' ένα κουτί όλα τα απαραίτητα σύνεργα όπως κηρομπογιές, μαρκαδόρους, νερομπογιές, δαχτυλομπογιές, πινέλα. Επίσης μπορείτε να έχετε και διάφορα άλλα δημιουργικά υλικά όπως πλαστελίνες και πηλό.
• Αν το παιδί σας είναι προσχολικής ηλικίας μπορείτε να έχετε ένα κουτί με υλικά όπως κόλλα, ψαλίδι, χαρτί για χαρτοκοπτική και άλλα υλικά τα οποία όμως θα πρέπει να χρησιμοποιεί το παιδί υπό την επίβλεψή σας.
• Όταν το παιδί ασχολείται με καλλιτεχνικές δραστηριότητες φροντίστε να φοράει ρούχα που δεν σας πειράζει να λερώσει, έτσι ώστε να μην το βομβαρδίζετε με «πρόσεχε μην λερωθείς». Κρατήστε φθαρμένα ρουχαλάκια για αυτές τις περιπτώσεις ή εφοδιαστείτε με μια πλαστική ποδιά με μανίκια, που υπάρχει στο εμπόριο.

Parent tip
Δείξτε ενδιαφέρον για τα έργα του χρησιμοποιώντας φράσεις που ενθαρρύνουν το παιδί να μάθει τα χρώματα (όπως: Τι όμορφος κίτρινος ήλιος!), τα σχήματα, τα μεγέθη κλπ.
Παρατηρήστε μαζί με το παιδί τους πίνακες του σπιτιού σας ή λευκώματα και γίνετε και εσείς μικροί καλλιτέχνες.

Το δημιουργικό παιχνίδι

• Βοηθάει το παιδί να αναπτύξει την κριτική σκέψη.
• Αναπτύσσει τη συμβολική και αφηρημένη σκέψη.
• Εξασφαλίζει πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη της φαντασίας.
• Ενθαρρύνει την εύρεση λύσεων.
• Βελτιώνει τον προφορικό λόγο και τις κινητικές δεξιότητές.
• Τα βοηθάει να αναπτύξει κοινωνικές δεξιότητες.
• Ικανοποιεί συναισθηματικές ανάγκες.


Πηγή: www.childit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: