Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2013

Η διατροφική αξία του βούβαλου


Το βουβαλίσιο Γάλα
Το βουβαλίσιο γάλα είναι ιδιαίτερα υγιεινό και μπορεί να καταναλωθεί από άτομα οποιασδήποτε ηλικίας. Είναι πλούσιο σε μια μεγάλη ποικιλία από μέταλλα και βιταμίνες που του δίνουν υψηλή διατροφική αξία.

Διατροφικές πληροφορίες για το βουβαλίσιο γάλα
Το γάλα αυτό είναι εξαιρετικά πλούσιο σε ασβέστιο. Περιέχει επίσης μεγάλο ποσοστό από Μαγνήσιο, Κάλιο και Φώσφορο ενώ περιέχει και Σίδηρο, Νάτριο, Ψευδάργυρο, Χαλκό και Μαγνήσιο σε μικρότερες ποσότητες.
Με αυτόν τον δυνατό συνδυασμό, το βουβαλίσιο γάλα γίνεται ένα δυνατό όπλο υπέρ της υγείας των οστών και δοντιών μας, ενώ βοηθάει και στην πρόληψη από τον καρκίνο του παχέως εντέρου και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Περιεκτικότητα σε βιταμίνες:
Φώτο: myownkallisblog
Το βουβαλίσιο γάλα είναι εξαιρετική πηγή ριβοφλαβίνης και Βιταμίνης Β12. Επίσης, σε καλές ποσότητες συναντώνται οι βιταμίνες Α και C, όπως και Θειαμίνη.
Για το λόγο αυτό, βοηθάει στον μεταβολισμό διευκολύνοντας τη μετατροπή των υδατανθράκων σε καύσιμα σάκχαρα, ενώ συντελεί και στην ευκολότερη καύση λίπους. Επίσης, όντας πλούσιο σε ριβοφλαβίνη αποτελεί αντιοξειδωτικό, χαλαρώνοντας το ρυθμό γήρανσης του οργανισμού.

Διατροφική αξία του βουβαλίσιου γάλακτος
Φώτο: greenhousebio
Το βουβαλίσιο γάλα έχει ευεργετικές συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό, ιδιαίτερα σε όσους έχουν προβλήματα αλλεργιών, ψωρίασης, εκζέματα ή δυσανεξία στη λακτόζη. Το φρέσκο γάλα ειδικά συνιστάται ως τροφή αδύνατων και ασθενών ανθρώπων. Το βουβαλίσιο γάλα σε σχέση με τα άλλα γάλατα:
1. Εχει πολύ χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και υψηλότερα ασβεστίου.
2. Εχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σίδηρο και φώσφορο, βιταμίνη Α' και πρωτεΐνες.
3. Η αντιοξειδωτική του δράση είναι πολύ μεγαλύτερη από τα άλλα είδη γάλακτος.
4. Περιέχει περισσότερες βιταμίνες, όπως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και Β12.

Το βουβαλίσιο Κρέας
Το κρέας του βουβάλου, όπως και το γάλα, έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από τα αντίστοιχα προϊόντα που προέρχονται από τα κοινά βοοειδή. Ενώ όμως, η περιεκτικότητα σε λίπος του γάλακτος βουβάλου είναι κατά πολύ υψηλότερη σε σύγκριση με το γάλα αγελάδας, η περιεκτικότητα του κρέατος βουβάλου σε λίπος είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με το κρέας των κοινών βοοειδών.
Το ζώο αυτό, σύμφωνα με την Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ , υπόσχεται να εξελιχθεί σε μία από τις κύριες πηγές προμήθειας κρέατος, αν και εκτροφή βουβάλων αποκλειστικά για την παραγωγή κρέατος παρατηρείται μόνον πρόσφατα. 'Όταν οι βούβαλοι αναπτύσσονται και διατρέφονται κατάλληλα, το κρέας τους είναι τρυφερό και εύγευστο.
Εντούτοις, επειδή το μεγαλύτερο μέρος του κρέατος βουβάλου προερχόταν και εξακολουθεί να προέρχεται από ενήλικα ζώα που σφάζονται στο τέλος της παραγωγικής τους ζωής, αφού έχουν ζήσει ως ζώα εργασίας ή γαλακτοπαραγωγής, η ποιότητά τρυ και η απόδοση σφαγίου είναι χαμηλή. Στην Ινδία, σύμφωνα με αναθεωρημένες εκτιμήσεις, η κατά προσέγγιση απόδοση σφαγίου ανέρχεται σε 9%. Η ίδια χώρα, χάρη στον τεράστιο πληθυσμό βουβάλων που διαθέτει, είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα κρέατος βουβάλου (1 εκατομμύριο περίπου τόνοι) και ακολουθεί το Πακιστάν (0,4 εκατομμύρια τόνοι), η Κίνα και η Αίγυπτος (0,2 εκατομμύρια τόνοι η κάθε μία).


Διατροφική αξία του βουβαλίσιου κρέατος
Το βουβάλι, εκτός από το κρέας του, δίνει και γάλα, που περιέχει περισσότερα λιπαρά, αλλά θεωρείται ιδανικό για την παρασκευή τυριού, βουτύρου και γιαουρτιού, ενώ αποτελεί το βασικό συστατικό για την επιτυχία του εκλεκτού επιδορπίου της πολίτικης κουζίνας, το καζάν ντιπί, και του σερραϊκού λουκουμιού, του ακανέ.

Τα χαρακτηριστικά του κρέατος των βούβαλων (100 γραμμάρια) σε σχέση με το μοσχάρι είναι τα εξής:
- Το κρέας του βουβαλιού έχει 131 θερμίδες, ενώ το κρέας του μόσχου 289 θερμίδες.
- Οι πρωτεΐνες του βουβαλιού είναι 26,83 γραμμάρια, έναντι 24,07 γραμμάρια του μόσχου.
- Το κρέας του βουβαλιού διαθέτει 1,8 γραμμάρια λίπος, ενώ του μόσχου 20,69 γραμμάρια.
- Τα κορεσμένα λιπαρά του βουβαλιού είναι 0,6 γραμμάρια, ενώ του μόσχου είναι 8,13 γραμμάρια.
- Η χοληστερόλη του βουβαλιού είναι 61 mg, ενώ του μόσχου 90 mg.
- Περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, χαλκό   και μαγγάνιο.
- Ο σίδηρος του κρέατος βουβαλιού είναι 2, ενώ του βοδινού είναι 0,3-1,6.
- Το κρέας των βούβαλων συγκριτικά με το μοσχαρίσιο έχει σκουρότερο χρώμα, λιγότερο ενδομυϊκό λίπος, λευκότερο χρώμα λίπους και παρόμοια οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.


Συστατικά του κρέατος των βουβαλιών και άλλων τύπων κρεάτων

Το κρέας του βουβάλου, όπως και το γάλα, έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από τα αντίστοιχα προϊόντα που προέρχονται από τα κοινά βοοειδή. Ενώ όμως η περιεκτικότητα σε λίπος του γάλακτος βουβάλου είναι κατά πολύ υψηλότερη σε σύγκριση με το γάλα αγελάδας, η περιεκτικότητα του κρέατος βουβάλου σε λίπος είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με το κρέας των κοινών βοοειδών.
Το ζώο αυτό, σύμφωνα με την Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ, υπόσχεται να εξελιχθεί σε μία από τις κύριες πηγές προμήθειας κρέατος, αν και εκτροφή βουβάλων αποκλειστικά για την παραγωγή κρέατος παρατηρείται μόνον πρόσφατα. Οταν οι βούβαλοι αναπτύσσονται και διατρέφονται κατάλληλα, το κρέας τους είναι τρυφερό και εύγευστο.

Που θα απευθυνθώ
Τριαντάφυλλος Γιαντσίδης, πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Βουβαλοτρόφων Ελλάδας, 6977717816
Κρεοπωλείο Μπόρας: Λιβάδια Σερρών, 23270-31109 – www. mporas.gr
Κρεοπωλείο «Το χασαπάκι»: Ροδόπολη Σερρών, 2327022093, 6977 226943 - www.toxasapaki.gr
Αρτοποιείο Μαρούλας Ουζουνίδου: Λιβάδια Σερρών, 23270-31035
Παραδοσιακά & Βιολογικά Ζυμαρικά Άνω Ποροΐων: Άνω Πορόια, 23270-51553
Φάρμα Γιαρτιμίδη: 23277-70957
Άρτεμις: Σέρρες, τηλ. 23210-27720


Πηγές: Διερεύνηση του Πληθυσμού και των Συστημάτων Παραγωγής των βούβαλων σε Ελληνικούς Υγρότοπους - Ανδρέας Γεωργούδης, terpsilaryggio, greekwaterbuffalo, ethnos, voria, mporas

Δεν υπάρχουν σχόλια: