Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2014

10 συμπτώματα που δεν αντιλαμβανόμαστε ότι φανερώνουν άγχος

Το άγχος είναι μία φυσιολογική κατάσταση που βιώνουμε σχεδόν όλοι.Όμως εάν αυτό είναι επίμονο και επηρεάζει σημαντικές πτυχές της ζωής μας, ίσως θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή.

 
Εσείς γνωρίζετε ποια είναι τα συμπτώματα των διαταραχών του άγχους που αντιμετωπίζετε, χωρίς ωστόσο τις περισσότερες φορές να μπορείτε να τα αντιληφθείτε;

·       Αδυναμία χαλάρωσης

    Η αδυναμία να χαλαρώσετε και να απαλλάξετε το μυαλό από διάφορες ανησυχίες θα μπορούσε να είναι σημάδι αγχώδους διαταραχής, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας. Αν οι τεχνικές κατά του στρες λειτουργούν στους άλλους αλλά όχι σε εσάς, ίσως χρειάζεστε ισχυρότερη θεραπεία για να αντιμετωπίσετε την πιθανή διαταραχή άγχους.

·       Αδυναμία συγκέντρωσης

    Ένα κύριο σύμπτωμα αρκετών διαταραχών ψυχικής υγείας είναι η έλλειψη συγκέντρωσης. Οι πάσχοντες δυσκολεύονται να εστιάσουν την προσοχή τους σε οποιαδήποτε εργασία πρέπει να φέρουν εις πέρας, με αποτέλεσμα να μην είναι τόσο παραγωγικοί όσο θα έπρεπε.


·      Προβλήματα ύπνου

Οι διαταραχές του ύπνου και το άγχος είναι δύο καταστάσεις που συχνά συμβαδίζουν. Τόσο η έλλειψη ύπνου όσο και η δυσκολία να αποκοιμηθείτε, μπορεί να είναι σημάδια αγχωδών διαταραχών.

·      Συχνές ημικρανίες

Οι αγχώδεις διαταραχές μπορεί να προκαλέσουν ημικρανίες με έντονο πόνο, αισθητό στη μία ή και στις δύο πλευρές του κεφαλιού, ακριβώς πίσω από το ένα αυτί ή μάτι.


·      Μυικοί πόνοι
Οι άνθρωποι με άγχος μπορεί συχνά να αντιμετωπίζουν χρόνιο πόνο, συμπεριλαμβανομένων των ασθενειών όπως η αρθρίτιδα και η ινομυαλγία. Τα συμπτώματα αυτών των ασθενειών περιλαμβάνουν πόνο, δυσκαμψία, φλεγμονές και βλάβες στον αρθρικό χόνδρο.

·     Ενοχλήσεις στο λαιμό
Το στρες μπορεί να σας προκαλέσει την αίσθηση ότι κάτι έχει κολλήσει στο λαιμό σας και σας εμποδίζει στην κατάποση. Μην ανησυχήσετε, δεν πρόκειται για σύμπτωμα ίωσης!
·     Τρέμουλο στα χέρια
Εάν τρέμουν τα χέρια σας να ξέρετε ότι πρόκειται για ένα ακόμα σύμπτωμα άγχους, ειδικά όταν αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να το σταματήσετε. Το τρέμουλο μπορεί να είναι πιο έντονο όταν ξεκουράζεστε ή προσπαθείτε να κοιμηθείτε.
·     Ναυτία
Το άγχος μπορεί να προκαλέσει μία σειρά από διαταραχές του στομάχου και του εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της ναυτίας. Αυτές οι συνθήκες ψυχικής υγείας αναγκάζουν το σώμα να μην λειτουργεί κανονικά.
·      Έντονη εφίδρωση
Μία απλή εφίδρωση πριν από μια παρουσίαση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ένα άτομο βιώνει μία αγχώδη διαταραχή. Μπορεί όμως να είναι σημάδι μιας πιο ανησυχητικής κατάστασης, όταν αυτή μάλιστα συνδέεται με συνεχή προβλήματα χαλάρωσης.
·      Επιτακτική ακράτεια
Ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι διαταραχές άγχους προκαλούν συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα, ιδιαίτερα στο γυναικείο φύλο. Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στη μελέτη με επιτακτική ακράτεια παρουσίασαν κι άλλα συμπτώματα που μαρτυρούν άγχος.
 
Πηγή: infokids

Δεν υπάρχουν σχόλια: