Πέμπτη, 6 Μαρτίου 2014

''Μη μιλάς σε αγνώστους !'' (συμβουλές για να τους εξηγήσετε)


Όλοι είχαμε ακούσει ως παιδιά το «Μη μιλας σε αγνωστους» και το ίδιο θέλουμε να διδάξουμε και στα παιδιά μας. Όμως δεν είναι μόνο οι «άγνωστοι» αυτοί που μπορει να κάνουν κακό σε ένα παιδί. Μπορεί να ειναι άνθρωποι του περιβάλλοντός τους -στενού ή όχι- του σχολείου, ακόμα και συγγενείς.

Επιλέξαμε κάποιες από τις πολύ ενδιαφέρουσες συμβουλές που βρήκαμε στο safelyeverafter.com και τις μοιραζόμαστε μαζί σας!

Επειδή η γνώση είναι δύναμη…
1. Υπενθυμίστε στα παιδιά σας: Οι ενήλικες δε ζητούν βοήθεια από τα παιδιά

2. Μην αφήνετε τα παιδιά σας από τα μάτια σας… ούτε για ένα λεπτό

3. Aντικαταστήστε τη λέξη «ξένος» με το «πονηρός». Δεν είναι το πώς μοιάζει κάποιος, είναι το τι λέει και το τι θέλει να κάνει με ένα παιδί που τον κάνουν επικίνδυνο και «πανούργο».

4. Ένας πονηρός μπορεί να είναι κάποιος που γνωρίζετε καλά, που δε γνωρίζετε καθόλου, ή που γνωρίζετε λιγάκι… όπως ο ταχυδρόμος ή ο φούρναρης. Οποιοσδήποτε προσπαθεί να κάνει ένα παιδί να παρακούσει τους κανόνες ή να βλάψει το σώμα του είναι πανούργος.

5. Ακούστε το παιδί σας. Αν δε θέλει να βρίσκεται με κάποιο συγκεκριμένο άτομο, όπως η babysitter, κάποιος συγγενής, ένας οικογενειακός φίλος, μην το πιέζετε. Μπορεί να είναι μια προειδοποίηση που αγνοείτε.

6. Προετοιμάστε τα παιδιά σας για την περίπτωση που χαθούν σε ένα εμπορικό κέντρο ή αν κάποιος τους ζητήσει οδηγίες ή βοήθεια.

7. Μη γράφετε το όνομα του παιδιού σας στην εξωτερική πλευρά των ρούχων ή της τσάντας του.


8. Τα μεγαλύτερα παιδιά πρέπει πάντα να βρίσκονται μαζί με κάποιο φίλο ή φίλη όποτε αυτό είναι δυνατό.
9. «Το άβολο συναίσθημα»: Βασιστείτε στο ένστικτό σας και πείτε στα παιδιά σας πως μπορούν να εμπιστευτούν το δικό τους ένστικτο.

10. Καθιερώστε έναν βασικό οικογενειακό κανόνα: δεν επιτρέπονται τα μυστικά, ειδικά με άλλους ενήλικες

11. Αφήστε τα παιδιά να αποφασίσουν μόνα τους το πώς θέλουν να εκφράσουν τα αισθήματά τους. Μην τα πιέζετε να αγκαλιάσουν ή να φιλήσουν κάποιον.

12. Αφιερώστε χρόνο στα παιδιά σας. Τα παιδιά που διψούν για προσοχή είναι τα πιο ευάλωτα στα κόλπα ενός πανούργου.

13. Γνωρίστε ποιοι είναι οι άνθρωποι που έρχονται σε καθημερινή επαφή μαζί του στο σχολείο και τις υπόλοιπες δραστηριότητές του

14. Αναπτύξτε καλή επικοινωνία με το παιδί σας ώστε να νιώθει άνετα να έρχεται να σας λέει αν κάτι το απασχολεί.

15. Διδάξτε τους τις έννοιες της ασφάλειας με γλυκό και χαλαρό τρόπο. Οι τακτικές εκφοβισμού κάνουν το παιδί να φοβάται και δεν είναι απαραίτητες.

——————
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Όσοι ψάχνουν για παιδιά θύματα συχνά τα παρακολουθούν και έρχονται σε επαφή μαζί τους με δόλιες μεθόδους.
Οι γονείς και τα παιδιά θα πρέπει να προσέχουν συγκεκριμένες συμπεριφορές που μπορούν να τους προειδοποιήσουν για τον κίνδυνο

Πιθανούς κινδύνους αποτελούν:

Κάποιος που επανειλημμένως αγνοεί κοινωνικά, συναισθηματικά ή φυσικά όρια.
Κάποιος που αρνείται να αφήσει σε ένα παιδί να θέσει τα δικά του όρια.

Κάποιος που επιμένει να αγκαλιάζει, να αγγίζει, να φιλάει, να γαργαλάει, να παλεύει ή να κρατάει ένα παιδί όταν ένα παιδί δεν επιθυμεί τη φυσική επαφή ή την προσοχή του.
Κάποιος που μοιράζεται ακατάλληλες προσωπικές ή ιδιωτικές πληροφορίες με ένα παιδί, που θα έπρεπε κανονικά να μοιράζονται μόνο με ενήλικες.

Κάποιος που συχνά επισημαίνει σεξουαλικές εικόνες ή λέει ακατάλληλες ιστορίες ή ανέκδοτα με υπονοούμενα μπροστά σε παιδιά.
Κάποιος που φαίνεται να ενδιαφέρεται υπερβολικά για τη σεξουαλικότητα ενός παιδιού ή εφήβου και ρωτάει επανειλημμένα για τη σωματική ανάπτυξή του.

Κάποιος που επιμένει ή επιδιώκει να περνά χρόνο μόνος του με ένα παιδί.
Κάποιος που φαίνεται «πολύ καλός για να είναι αληθινός», που προσφέρεται να κάνει babysitting σε διάφορα παιδιά δωρεάν – να τα πάει έξω βόλτα – να τους αγοράζει συχνά δώρα ή να τους δίνει λεφτά χωρίς λόγο.

Κάποιος που συχνά μπαίνει στην τουαλέτα την ώρα που μέσα είναι ένα παιδί ή ένας έφηβος.
Κάποιος που καλεί συνεχώς παιδιά να περάσουν ώρα μαζί του στο σπίτι, δελεάζοντάς τα με καινούρια παιχνίδια, gadgets, κουκλάκια – ειδικά αν είναι ένας ενήλικας που δεν έχει δικά του παιδιά.

Κάποιος που φαίνεται ιδιαίτερα απασχολημένος με το παιδί σας και λατρεύει να το πνίγει με την προσοχή του.
———-

Οι 10 χρυσοί κανόνες ασφάλειας

1. Το σώμα μου είναι δικό μου! (ή Είμαι ο κύριος του κορμιού μου!)
2. Γνωρίζω το όνομά μου, τη διεύθυνσή μου, τον αριθμό μου και τα ονόματα των γονιών μου. (Μην ξεχνάτε, τα παιδιά πρέπει να γνωρίουν τους αριθμούς των κινητών των γονιών τους!)

3. Οι ενήλικες που είναι ακίνδυνοι δε ζητάνε βοήθεια από παιδιά!! (πηγαίνουν σε ενήλικες αν χρειάζονται βοήθεια).
4. Δεν πηγαίνω ΠΟΥΘΕΝΑ και δεν παίρνω ΤΙΠΟΤΑ από κάποιον που δεν γνωρίζω.

5. Πριν πάω οπουδήποτε, αλλάξω τα σχέδιά μου, πριν μπω σε ένα αμάξι ακόμη και κάποιου γνωστού, πρέπει πρώτα να ΡΩΤΗΣΩ κάποιον κηδεμόνα. Αν δε μπορώ να ρωτήσω, η απάντηση είναι ΟΧΙ!
6. Τα σημεία του σώματος που καλύπτει το μαγιώ είναι ΑΠΟΚΡΥΦΑ.

7. Δε χρειάζεται να είμαι ευγενικός, αν κάποιος με κάνει να φοβάμαι ή να νιώθω άβολα. Μπορώ να πω ΟΧΙ… ακόμη και σε έναν ενήλικα, αν χρειαστεί.

8. Δεν κρατάω μυστικά… ειδικά αν με κάνουν να φοβηθώ ή να αισθανθώ άβολα. (Κανένας ενήλικας δε θα έπρεπε να πει σε ένα παιδί να κρατήσει μυστικό).
9. Αν χαθώ σε ένα δημόσιο χώρο, μπορώ να σταματήσω και να φωνάξω ή να πάω σε μια μαμά με παιδιά και να ζητήσω βοήθεια.

10. Πρέπει να ακούω πάντα τη φωνούλα μέσα μου, ειδικά αν μου λέει πως «κάτι δεν πάει καλά».
 
Πηγή: eimaimama

Δεν υπάρχουν σχόλια: