Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013

Πρακτικές συμβουλές ... καθαρίστε οικολογικά

Ο σύγχρονός τρόπος ζωής μας, μας έχει αναγκάσει να χρησιμοποιούμε για το σπίτι διάφορα καθαριστικά, τα οποία είναι πολλές φορές βλαβερά και επικύνδυνα για το περιβάλλον και για εμάς. Η προσπάθεια για φυσικότερο καθαρισμό του σπιτιού μας, ωφελεί την υγεία της οικογένειάς μας, μας εξοικονομεί χρήματα, απλοποιεί τη ζωή μας και βοηθά το περιβάλλον.Προϊόντα και η χρήση τους:
Μαγειρική σόδα 
α) Για να καθαρίσετε τη βρομιά που επιμένει στον πάγκο της κουζίνας (λίπη, υπολείμματα τροφών), χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα και νερό για να φτιάξετε ένα κρεμώδες μείγμα. Εφαρμόστε το στις βρόμικες επιφάνειες και αφήστε να δράσει για δύο (2) ώρες περίπου. Απομακρύνετε με ένα πανί βουτηγμένο σε ξίδι.
β) Για να εξαφανίσετε τις μυρωδιές απο τα πλαστικά σκεύη, διαλύστε μία (1) κουταλιά σόδα σε τέσσερα (4) λίτρα ζεστό νερό, βυθίστε τα για λίγη ώρα και πλύντε τα κανονικά.
γ) Αφαιρέστε τις μυρωδιές απο τα χαλιά σας, σκορπώντας πάνω τους σόδα με ένα κόσκινο. Περιμένετε είκοσι (20') λεπτά και μετά ρουφήξτε τη με την ηλεκτρική σκούπα.
δ) Για να αποροφήσετε τις δυσάρεστες οσμές από το ψυγείο, τοποθετήστε ένα πιατάκι με σόδα σε κάποιο ράφι. Αντικαθιστάτε κάθε δύο (2) μήνες, ρίχνοντας την παλιά στο νεροχύτη, απαλλάσσοντας έτσι και αυτόν από τις οσμές. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελληνικό καφέ.
ε) Για να εξολοθρεύσετε τις κατσαρίδες, τοποθετήστε σε ένα πιατάκι λίγη σόδα μαζί με ζάχαρη και βάλτε το όπου συχνάζουν.

στ) Εξαφανίστε μελάνια ή σημάδια από ζωγραφισμένες επιφάνειες. Βάλτε σόδα σε ένα βρεγμένο σφουγγάρι και ξεβγάλτε.

ζ) Καθαρίστε λεκέδες από λάδια αυτοκινήτου. Ρίξτε πάνω τους σόδα και τρίψτε.

η) Ξεβουλώστε τα σιφόνια. Ρίξτε 1/4 φλυτζανιού σόδα στο σιφόνι και αμέσως μετά 1/2 φλυτζάνι ξύδι. Σκεπάστε το σιφόνι και μόλις σταματήσει το άφρισμα ρίξτε βραστό νερό.

θ) Τρίψτε τα ανοξείδωτα σκεύη σας με μαλακό ύφασμα και τέσσερις (4) κουταλιές της σούπας σόδα, διαλυμμένες σε 250 γραμμάρια νερό.

ι) Οι λεκέδες απο κεράσια, φράουλες και μούρα βγαίνουν με νερό και σόδα.

Ξίδι
α) Για να εξαφανίσετε τα άλατα από τις κατσαρόλες βράστε μέσα νερό με ξύδι. Για το βραστήρα, χρησιμοποιήστε λευκό ξύδι.

β) Αν η λεκάνη της τουαλέτας σας έχει κίτρινους λεκέδες, αντί να ρίχνετε καυστικά προιόντα, ρίχνετε από το προηγούμενο βράδυ λευκό ξίδι. Την επόμενη μέρα ρίχνετε μία κατσαρόλα καυτό νερό και η τουαλέτα σας θα λάμψει.

γ) Για να απολυμάνετε τα πλακάκια, προσθέστε 1/2 φλυτζάνι ξίδι σε τρία (3) λίτρα νερό και περάστε τα με ένα σφουγγάρι.

δ) Για να διώξετε τα μυρμήγκια, ρίξτε ξύδι εκεί που συχνάζουν.

ε) Το ζεστό ξύδι, θα σας χρησιμεύσει για να αφαιρέσετε χαλκομανίες που κολλούν τα παιδιά στα τζάμια και τους καθρέπτες.

 Αλάτι
 α) Αν σας χύθηκαν υγρά στο φούρνο, απλώστε ένα   στρώμα απο χοντρό αλάτι πάνω τους όσο ο φούρνος είναι ακόμα ζεστός. Όταν ο φούρνος κρυώσει, απομακρύνετε τα λίπη με ένα νωπό σφουγγάρι.
β) Για να καθαρίσετε το χαλάκι της εξώπορτας από τη σκόνη, σκορπίστε πάνω ψιλό αλάτι και μετά 1-2 ώρες σκουπίστε με σκληρή βούρτσα και τινάξτε καλά. Μαζί με το αλάτι θα φύγει η σκόνη και τα χρώματα θα ζωντανέψουν.

γ) Λίγο αλατόνερο μπορεί να σας βοηθήσει να αφαιρέσετε έναν λεκέ που έγινε από κακάο σε κάποιο χρωματιστό ύφασμα.

δ) Ρίξτε αλάτι και αφήστε για μισή ώρα σε λεκέ από κρασί. Μετά τρίψτε με σφουγγάρι βουτηγμένο σε ζεστό νερό με απορρυπαντικό. Ξεπλύντε με κρύο νερό.

Οινόπνευμα

α) Κάποιος έγραψε στο χαλί με μελάνι. Χρησιμοποιήστε καθαρό οινόπνευμα και τρίψετε με απορροφητικό πανί. Αν όμως ο λεκές επιμένει, απευθυνθείτε σε ταπητοκαθαριστήριο.

β) Για να καθαρίσετε ένα ρούχο από λαδομπογιά τρίψτε το με καθαρό οινόπνευμα. Το χρώμα θα φύγει ευκολότερα αν είναι φρέσκο.

Απορρυπαντικό πιάτων

α) Όταν το χαλί λερωθεί απο λάδι ή σάλτσες, απορροφήστε αρχικά το λεκέ με χαρτί κουζίνας και έπειτα απλώστε λίγο υγρό πιάτων στο σημείο του λεκέ. Αφαιρέστε με υγρό πανί.

β) Λεκέδες απο λάδι σε ύφασμα εξαφανίζονται αν τρίψετε το λερωμένο σημείο με απορρυπαντικό πιάτων.

Αμμωνία

α) Για λεκέδες απο τα χόρτα, κάντε μία διάλυση από οξυζενέ και αμμωνία. Πιέστε ελαφρά το λεκέ και ξεπλύντε με νερό και ξίδι.

β) Για λεκέ απο αίμα, αφήστε να τρέξει κρύο νερό πάνω του και στη συνέχεια βουτήξτε το ύφασμα για δεκαπέντε (15') λεπτά σε ένα διάλυμμα από τέσσερα (4) φλυτζάνια ελαφρά χλιαρό νερό, μισό κουταλάκι υγρό απορρυπαντικό πιάτων και μία κουταλιά αμμωνία. Τρίψτε ελαφρα΄από το πίσω μέρος του λεκέ. Ξεβγάλτε και πλύντε κανονικά το ύφασμα.

γ) Αμμωνία αραιωμένη σε αρκετό νερό καθαρίζει λεκέδες από ιδρώτα στα ρούχα, καθώς και λεκέδες σε καστόρινα παπούτσια.

δ) Για να καθαρίζουν οι βρώμικες βούρτσες και τσατσάρες, αφήστε τες για μία ώρα σε χλιαρό νερό με λίγη αμμωνία.

Λεμόνι

α) Λεκέδες απο σκουριά μπορούν να αφαιρεθούν με επαναλαμβανόμενες προσπάθειες με χμό λεμονιού και αλάτι χωρίς να αφήνουμε να στεγνώνει το ύφασμα ενδιάμεσα. Ένα καλό ξέβγαλμα και πλύσιμο με υγρο απορρυπαντικό θα ολοκληρώσει τη διαδικασία.

β) Για να λευκάνετε τα κτιτρινισμένα άσπρα ρούχα, αφήστε τα να μουσκέψουν για είκοσι τέσσερις (24) ώρες σε νερό στο οποίο έχετε στύψει μερικά λεμόνια. 

γ) Οι άσπρες κάλτσες ξεγαριάζουν αν τις βράσουμε για λίγα λεπτά σε νερό με κομμάτια λεμονιού.

8. Γλυκερίνη

α) Λεκέδες απο σάλτσα ντομάτας, βγαίνουν αν μουλιάσετε το ύφασμα σε διάλυμμα ζεστού νερόυ και γλυκερίνης (αναλογία 1:1) για μία ώρα. Μετά πλύντε κανονικά.

β) Οι λεκέδες απο άρωμα σε ύφασμα, καθαρίζουν αν τους τρίψουμε με γλυκερίνη και μετά ξεπλύνουμε πολύ καλα.

9. Γάλα
α) Για λεκέδες απο μελάνι, βουτήξτε το ύφασμα σε γάλα, τρίψτε και επαναλάβετε. μέχρι να αλλάξει χρώμα το γάλα. Πλύντε το ύφασμα στην υψηλότερη θερμοκρασία που αναφέρει στην ετικέτα του.
β) Το ίδιο ισχύει και για τους μαρκαδόρους.Χλωρίνη

α) Για να καθαρίσετε από τον τοίχο μικρούς λεκέδες απο μούχλα, σκουπίστε τους πρώτα με ένα καθαρό πανί, μετά περάστε τους με ένα υγρό πανί με χλωρίνη και σκουπίστε τους με στεγνό πανί.
β) Για να κάνετε την κουρτίνα του μπάνιου σαν καινούρια, βάλτε τη σε μια λεκάνη με χλωρίνη όλο το βράδυ.


Οξυζενέ
Για να καθαρίσετε ανοιχτόχρωμα μάρμαρα, προσθέστε στη σαπουνάδα λίγο οξυζενέ.
Ασετόν

Μπορεί να αφαιρέσει λεκέδες από λαδομπογιά σε μάρμαρα ή πλακάκια. Προσέξτε όμως, να ξεβγάλετε αμέσως μετά το σημείο με αρκετό νερό.

Οδοντόπαστα

α) Τρίψτε τα σημάδια από παπούτσια σε ξύλινα πατώματα με οδοντόπαστα, περάστε την επιφάνεια με υγρό σφουγγάρι και σκουπίστε τη με ένα πανί.
β) Οι λεκέδες από κραγιόν βγαίνουν, αν τους τρίψουμε με ένα νωπό σφουγγάρι και οδοντόπαστα.

Αιθέρια έλαια

α) Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε είτε σε εγχύματα (βράζετε τα βότανα, τα στραγγίζετε και χρησιμοποιείτε το νερό), είτε προσθέτοντας 4-5 σταγόνες αιθέριων ελαίων σε ένα λίτρο νερό, σαν φυσικά αποσμητικά χώρου.
β) Τα καλύτερα αποσμητικά και αρωματικά είναι: όλα τα εσπεριδοειδή, το τριαντάφυλλο, το γεράνι, η λεβάντα, το δεντρολίβανο, ο ευκάλυπτος και η μαντζουράνα.
γ) Τα καλύτερα εντομοαπωθητικά είναι: η μέντα, η λεβάντα και η λουίζα.
δ) Τα καλύτερα καθαριστικά είναι: λεμόνι, λεβάντα, πορτοκάλι, κυπαρίσσι, λουίζα και δεντρολίβανο.
ε) Τα καλύτερα απολυμαντικά είναι: το γκρέιπφρουτ, το θυμάρι, το λεμόνι, ο ευκάλυπτος, το περγαμόντο και η λουίζα.
στ) Τα καλύτερα για γυάλισμα είναι: ο κέδρος, το κυπαρίσσι, το σανταλόξυλο και για εκθαμβωτικό λευκό το φασκόμηλο.

Tips
1. Στους περισσότερους λεκέδες η χρήση σαπουνιού αντενδείκνυται, γιατί υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να τους σταθεροποιήσει. 

2. Ο λεκές δουλεύεται πάντα απο μέσα προς τα έξω.
3. Μη στεγνώνετε τα μεταξωτά υφάσματα στον ήλιο.
4. Όταν μαγειρεύουμε μπρόκολο, βάζουμε λίγο ξύδι για να μη μυρίζει το σπίτι.
5. Όταν ψήνουμε ψάρι στο φούρνο, βάζουμε λίγη αποξεραμένη φλούδα απο πορτοκάλι, για να μη μυρίζει το σπίτι.
6. Οι μαρμελάδες και τα γλυκά κουταλιού διατηρούνται καλύτερα σε αποστειρωμένα βαζάκια. Έτσι όταν ετοιμάζετε κάποιο γλυκό, σαπουνίστε τα βαζάκι, βάλτε τα σε μία κατσαρόλα, σκεπάστε τα με νερό και βράστε τα για δεκαπέντε (15') λεπτά. 

7. Ποτέ μη χρησιμοποιείτε χλωρίνη σε μαρμάρινες επιφάνειες γιατί θαμπώνουν. Το καλύτερο καθαριστικό είναι νερό και σαπούνι Μασσαλίας σε σκόνη. Αφού πλύνετε τα μάρμαρα, θα πρέπει να ξεβγάλετε καλά και να τρίψετε με ένα στεγνό μάλλινο πανί για να εξαφανίσετε τυχόν θαμπάδες.

8. Αν το κερί στάξει πάνω σε ξύλινα έπιπλα, μαλακώστε το με ζεστό αέρα από σεσουάρ και τρίψτε το έπιπλο με ένα μαλακό πανί, ενώ θα συνεχίζετε να ρίχνετε ζεστό αέρα. Μετά γυαλίστε το έπιπλο όπως συνήθως.

9. Αποφύγετε τη ναφθαλίνη, για να φυλάξετε τα ρούχα σας από το σκόρο. Βάλτε ανάμεσα στα ρούχα ή στις τσέπες ολόκληρα κομμάτια απο γαρύφαλλο.

Οικολογικά καθαριστικά :
1. Καθαριστικό φούρνου: Φτιάξτε ένα μείγμα παχύρευστης κρέμας με σόδα και λίγο νερό και αλείψτε το εσωτερικό του φούρνου, όταν είναι κρύος. Με ένα ψεκαστήρα, ψεκάζετε με νερό όταν η σόδα αρχίζει να ξεραίνεται για να τη διατηρήσετε υγρή. Επαναλάβετε αρκετές φορές, γιατί η σόδα πρέπει να είναι υγρή για να δράσει. Τέλος σκουπίστε καλά με ένα πανί και αφαιρέστε τη σόδα και τα υπολέιμματα.
2. Γενικό καθαριστικό: Διαλύστε και ανακατέψτε μισό (1/2) φλυτζάνι ξίδι και 1/4 φλυτζανιού μαγειρική σόδα σε δύο (2) λίτρα ζεστό νερό. Το διάλυμμα διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα και καθαρίζει τζάμια, καθρέπτες, βρύσες, κεραμικά πλακάκια.

3. Καθαριστικό χαλιών: Χρησιμοποιήστε τρία (3) μέρη χλιαρού νερού και ένα (1) μέρος λευκό ξίδι. Με μαλακή βούρτσα και λίγο διάλυμα (για να μη μείνει πολλή υγρασία στο χαλί), βουρτσίζετε το χαλί μόνο προς την κατεύθυνση του πέλους του. Στεγνώστε το χαλί σε σκιερό και δροσερό μέρος και όχι απευθείας στον ήλιο για να μην αλλοιωθούν τα χρώματα. Για μεγαλύτερη προστασία τοποθετήστε τα σε υφασμάτινηθήκη στην οποία θα βάλετε καμφορά τυλιγμένη σε ύφασμα ή χαρτί, για να μην έρθει σε επαφή με το χαλί, αφού υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης των χρωμάτων. Αποφύγετε τη φύλαξή τους σε υγρές και ανώμαλες επιφάνειες.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ χρήσιμη ανάρτηση..!!!