Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013

Ποδήλατο..

«Όταν βλέπω έναν ενήλικο πάνω σε ένα ποδήλατο, δεν απελπίζομαι για το μέλλον της ανθρωπότητας», είχε αναφέρει κάποτε ο H.G. Wells. Όταν ήμασταν ακόμη παιδιά το ποδήλατο αποτελούσε ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και το σύμβολο της «ξεγνοιασιάς». Πρακτικό και ψυχαγωγικό, το ποδήλατο δεν αποτελεί μόνο ένα μεταφορικό μέσο μέσα στους ρυθμούς της πόλης αλλά και ένα χόμπι που μας προσφέρει ενέργεια, άθληση και απόδραση από την καθημερινότητα… 

Είδη ποδηλάτων και πλεονεκτήματα
«Είναι γεγονός ότι τα είδη των ποδηλάτων ποικίλλουν ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τα στοιχεία που προσφέρουν. Όσο οι ιδιότητες του ποδηλάτου ανεβαίνουν επίπεδο… τόσο οι τιμές μετατρέπονται σε πιο υψηλές». 

Ποδήλατο βουνού - Mountain Bike
Οι άγριες και απότομες επιφάνειες γεμάτες λάσπη θεωρούνται το ιδανικό περιβάλλον για ένα mountain bike. Ο σχεδιασμός του από φαρδιά ελαστικά, ρυθμιζόμενες αναρτήσεις και δισκόφρενα αυξάνει την απόδοση του ποδηλάτου. Τα είδη των mountain bikes διαφοροποιούνται ανάλογα με τις αναρτήσεις τους και τις ανάγκες μας όπως π.χ. ελεύθερη βόλτα ή αγώνες αντοχής. Συνήθως κυμαίνονται από 8 - 25 κιλά βάρος.
Οι τιμές για mountain bike με μονή ανάρτηση ξεκινούν από 200 και 500 ευρώ, ενώ με διπλή από 1600 και 2.500 ευρώ.


Ποδήλατο δρόμου
Το ποδήλατο δρόμου χαρακτηρίζεται ως ένα μέσο που κινείται κυρίως πάνω σε άσφαλτο ή πλακόστρωτο δρόμο. Πρόκειται για ένα ποδήλατο που έχει τις ιδιότητες ενός αγωνιστικού του είδους και διαθέτει μεγάλους τροχούς περίπου 28 ιντσών με ιδιαίτερα λεπτά ελαστικά. Διαθέτει γυριστό τιμόνι και ταχύτητες για πιο εύκολο και γρήγορο πεντάλ.
Τα επίπεδα των τιμών του αρχίζουν από 600 ευρώ.

Ποδήλατο πόλης - «Σπαστά» ποδήλατα
Το ποδήλατο πόλης έχει σχεδιαστεί με βάση την μεταφορά στις πόλεις και διαθέτει φαρδιά ελαστικά σε τροχούς 28 ιντσών που συμβάλλουν στην άνετη μετακίνηση του ποδηλάτη μέσα στην κίνηση. Διαθέτει ταχύτητες, θεωρείται πιο γρήγορο από το mountain bike και πιο άνετο στην ισορροπία από το ποδήλατο δρόμου. Ορισμένα από αυτά είναι «σπαστά» για την πιο εύκολη μετακίνησή τους.
Οι τιμές ξεκινάνε από τα 300 ευρώ, ενώ για τα «σπαστά» από τα 400 ευρώ.

Ποδήλατο πίστας
Πρόκειται για ένα ποδήλατο που έχει κατασκευαστεί αποκλειστικά με σκοπό την ποδηλατοδρομία. Τα ελαστικά του ποδηλάτου είναι πολύ ελαφριά και ο σκελετός του αρκετά άκαμπτος, γεγονός που συνδυάζεται με την αποχή των ταχυτήτων. Γενικά θεωρείται ένα αεροδυναμικό ποδήλατο από ίνες άνθρακα, με τον πίσω τροχό να είναι κλειστός και τον μπροστά με ακτίνες. Οι τιμές κυμαίνονται από 600-700 ευρώ.

Συμβουλές για την αγορά ποδηλάτου
Η σκέψη μας όσον αφορά την αγορά πρέπει να βασίζεται στο κατά πόσο ένα ποδήλατο, σε συνδυασμό με την τιμή του, μας καλύπτει όσον αφορά τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητές του (βάρος, αριθμός ταχυτήτων, εμφάνιση, ποιότητα). Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να δοκιμάσουμε το ποδήλατο πριν την αγορά, καθώς κάθε ποδήλατο διαθέτει διαφορετική συμπεριφορά στην οδήγηση του. Η αίσθηση των τροχών είναι πολύ σημαντικό κριτήριο για την αγορά ενός ποδηλάτου.
«Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να επιλέξουμε το σωστό μέγεθος του ποδηλάτου σε σχέση με το συνολικό μας ύψος και το μήκος του εσωτερικού ποδιού. Παράλληλα, πρέπει πρώτα να ελέγξουμε το σχεδιασμό του ποδηλάτου και το βάρος του και αργότερα τα περιφερειακά και αναλώσιμα στοιχεία του», αναφέρουν οι ειδικοί. 
Παράλληλα, πριν την αγορά ενός ποδηλάτου πρέπει να επιλέξουμε το υλικό του σκελετού του ποδηλάτου. Οι ατσάλινοι σκελετοί θεωρούνται οι πιο οικονομικοί και διαθέτουν ποικιλία στα ανταλλακτικά. Το αλουμίνιο είναι πολύ ελαφρύ και δεν σκουριάζει ενώ ταυτόχρονα προορίζεται ακόμη και για αγώνες. Το τιτάνιο είναι πολύ ανθεκτικό αλλά πολύ ακριβό. Οι σκελετοί από ανθρακόνημα είναι υπερβολικά σκληροί, και ανθεκτικοί. Γενικά πάντως είναι καλύτερη η αγορά ενός ποιοτικού σκελετού, ακόμα και αν μετά χρειάζονται αναβάθμιση τα φρένα ή οι ρόδες.

Ποδήλατο και γυμναστική
Ο ποδηλάτης σχεδόν ποτέ δεν καταλαβαίνει ότι γυμνάζεται, άσχετα αν ένα 20λεπτο μετακίνησης με το ποδήλατο του προσφέρει μια καλή φυσική κατάσταση. Αυτό συμβαίνει γιατί η αίσθηση του ανοιχτού χώρου δεν έχει σχέση με ένα κλειστό γυμναστήριο, υποστηρίζουν οι ειδικοί.
Ποδήλατο και άσκηση αποτελούν έναν αναπόσπαστο συνδυασμό, καθώς ιδιαίτερα η ποδηλασία δρόμου συμβάλλει στη λειτουργία του καρδιαναπνευστικού συστήματος και στη σωματική μας κατάσταση. Ειδικότερα, το ποδήλατο γυμνάζει όλα τα άκρα κυρίως του κάτω μέρους του σώματος και τον κορμό μας, χωρίς να καταπονεί τις αρθρώσεις μας. Η συστηματική «ορθοπεταλιά» μπορεί να διαμορφώσει τη φυσική μας κατάσταση σε άριστη και να βελτιώσει τις αντοχές μας στο έπακρον. Παράλληλα, η άσκηση του ποδηλάτου κατευθύνεται προς όλους τους μυς χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση, ενώ ταυτόχρονα μειώνει το άγχος και το στρες από τους ρυθμούς της καθημερινότητας.

Πλεονεκτήματα από τη μετακίνηση με ποδήλατο
Είτε στις παρυφές της Πάρνηθας ή του Υμηττού είτε δίπλα στη θάλασσα το ποδήλατο αποτελεί μαγεία…
 • Η ποδηλασία είναι ένας αποδοτικός μη μηχανοκίνητος τρόπος μετακίνησης.
 • Προσφέρει γυμναστική και καλή φυσική κατάσταση.
 • Ανεβάζει τη ψυχολογική διάθεση και μειώνει το στρες.
 • Δεν απαιτεί οικονομικά έξοδα όπως καύσιμα.
 • Αυξάνει την κοινωνικότητα και την αυτοεκτίμηση του ποδηλάτη.
 • Αποτελεί την πιο γρήγορη μετακίνηση μέσα στην κίνηση της πόλης.
 • Μειώνει την κινητικότητα των αυτοκινήτων και την εύρεση παρκινγκ.
 • Θεωρείται η πιο οικολογική μετακίνηση αφού δεν προκαλεί ρύπους.
 • Συμβάλλει στη μείωση της ηχορύπανσης και του φαινομένου του Θερμοκηπίου.
 • Μετατρέπει τους χρόνους μετακίνησης σε προβλέψιμους.
 • Αποτελεί μια σχέση ζωής ιδιαίτερα απολαυστική.

Πηγή: www.flowmagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: