Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2013

Πρώτες βοήθειες στις διακοπές

fairytale
Μαγιό, ρούχα, μπιμπερό, θερμαντήρες, καρότσια, σωσίβια, κουβαδάκια, ποδήλατα… ολόκληρο το νοικοκυριό στο αυτοκίνητο για να φύγετε έστω και λίγες μέρες διακοπές με μωρά ή μικρά παιδιά. Μέσα σε όλα αυτά όμως μην ξεχάσετε το φαρμακείο των διακοπών. Επίσης διαβάστε και μερικές οδηγίες για πρώτες βοήθειες. Εκατοντάδες μαμάδες μπορούν να σας βεβαιώσουν πως στην ειδυλλιακή παραλία, «στη μέση του πουθενά», στα ήρεμα καταγάλανα νερά, ο μικρός ή η μικρή κάτι θα εφεύρουν για να στολιστούν, έστω, με ένα ηλιοκαμένο καρούμπαλο!

axortagos
Προετοιμαστείτε κατάλληλα και φροντίστε να έχετε πάντα, ανάμεσα σε όλα όσα κουβαλάτε μαζί σας κι ένα μικρό φαρμακείο. Το κινητό φαρμακείο σας καλό είναι να το έχετε σε ένα τσαντάκι σε σημείο που θα γνωρίζουν όλοι πού βρίσκεται. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να μην εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες και στο φως του ήλιου.

Το φαρμακείο του καλοκαιριού, λοιπόν, θα πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε το κινητό τηλέφωνο του παιδιάτρου σας αλλά και του πλησιέστερου Κέντρου Υγείας ή Νοσοκομείου.


Εφοδιαστείτε με:
 • Οξυζενέ ( καθαρισμό τραύματος)
 • Μπενταντιν ή ιώδιο (για απολύμανση τραύματος)
 • Αμμωνία (για τσιμπήματα)
 • Οινόπνευμα
 • Φυσιολογικό ορό (για πλύσεις στο μάτι)
 • Αποστειρωμένες γάζες
 • Ελαστικό επίδεσμο
 • Λευκοπλαστ ρολό
 • Βαμβάκι
 • Αυτοκόλλητα ράμματα (είναι απλό να τα τοποθετήσετε)
 • Ταλκ
 • Παυσίπονα
 • Ντεπον
 • Θερμόμετρο
 • Εντομοαπωθητικό
 • Φενιστιλ τζελ
 • Τσιμπιδάκι φρυδιών
 • Ψαλίδι
 • Χανζαπλαστ
 • Σκεύασμα για τη ναυτία (σε περίπτωση που ταξιδεύετε με πλοίο)
 • Αντιβακτηριδιακά μαντιλάκια και αλκοολούχο διάλυμα χεριών
 • Μία παγοκύστη ή ψυκτικό σπρέι ώστε να το χρησιμοποιήσετε άμεσα σε περίπτωση που τα παιδιά χτυπήσουν ή στραμπουλίξουν το πόδι τους
 • Αντιβιοτική σκόνη και αλοιφή
 • Κρέμα καταπραϋντική για εγκαύματα
Στραμπουλήγματα - Θλάσεις: 
Ήπια διαστρέμματα- θλάσεις δυνατόν να τα αντιμετωπίσετε μόνοι σας. Ο πόνος θα πρέπει να έχει βελτιωθεί μέσα σε 4 ημέρες από τον τραυματισμό.
Για τις πρώτες 48-72 ώρες:
- Ξεκουράστε την τραυματισμένη άρθρωση-μυ και αποφύγετε τη δραστηριότητα
- Τοποθετήστε πάγο τυλιγμένο σε μια πετσέτα στην τραυματισμένη περιοχή για 15-20 λεπτά, κάθε 2 με 3 ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας
- Χρησιμοποιήστε έναν ελαστικό επίδεσμο για να επιδέσετε την τραυματισμένη περιοχή και να περιορίσετε το οίδημα. Βγάζετε τον επίδεσμο πριν πέσετε για ύπνο
- Κρατήστε το άκρο ψηλά, τοποθετώντας από κάτω ένα μαξιλάρι, ώστε να περιορίσετε το οίδημα
- Πάρτε παρακεταμόλη για να ανακουφίσετε τον πόνο.

Αλλεργίες:
- Αποσυμφορητικά ρινικά spray δυνατόν να ανακουφίσουν μια βουλωμένη μύτη
- Οφθαλμικές σταγόνες (κολλύρια) δυνατόν να ανακουφίσουν τα οφθαλμικά σας συμπτώματα, όπως ερυθρότητα, κνησμό και δακρύρροια
- Για έντονα ή περισσότερο γενικευμένα συμπτώματα χρησιμοποιήστε κάποιο αντισταμινικό από του στόματος.
- Άτομα με ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων (αναφυλαξία) πχ σε δήγματα εντόμων, θα πρέπει να έχουν μαζί τους στις διακοπές στυλό ενέσιμης αδρεναλίνης ( Anapen)

Δάγκωμα από δράκαινα ή σκορπίδι: 
Γεμίστε ένα από τα άπειρα κουβαδάκια που κυκλοφορούν στην παραλία, με πολύ ζεστό νερό (ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΧΙ ΚΑΥΤΟ) και τοποθετήστε μέσα σε αυτό το τραυματισμένο άκρο. Το ζεστό νερό θα απενεργοποιήσει το δηλητήριο του ψαριού!

flowmagazine
Τσούχτρες: 
Σε περίπτωση που μας τσιμπήσει τσούχτρα, πλένουμε με ξύδι, βάζουμε οινόπνευμα, έπειτα αμμωνία και όταν ηρεμήσει η περιοχή, χρησιμοποιούμε άφθονο ταλκ, ώστε να απομακρυνθούν τα νημάτια της τσούχτρας.

Αχινός: 
Αν τύχει να πατήσουμε αχινό, βγάζουμε απαλά όσα αγκάθια εξέχουν, με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών, για να το κάνουμε ευκολότερo, αλείφουμε το σημείο με λίγο λάδι. Όσα αγκάθια μείνουν μέσα θα απορροφηθούν από το σώμα μας ή θα βγουν μόνα τους τις επόμενες μέρες.

Μέλισσες & σφήκες: 
Αν πέσουμε θύμα τους, ξύνουμε το σημείο με μια πιστωτική κάρτα για να βγει το κεντρί. Αμέσως μετά πλένουμε την περιοχή με νερό και σαπούνι και τέλος τοποθετείστε παγάκια, τυλιγμένα σε μια πετσέτα, για 10-20 λεπτά στην πάσχουσα περιοχή, για να μειώσετε τον πόνο και τη φλεγμονή.

Αν το δήγμα είναι επώδυνο ή υπάρχει οίδημα, μπορείτε να:
- Χρησιμοποιήσετε αναλγητικά, όπως παρακεταμόλη.
- Εφαρμόσετε κρέμα με αντισταμινικό ή υδροκορτιζόνη.
- Χρησιμοποιήσετε κάποιο αντισταμινικό από του στόματος για να βοηθήσετε να περιοριστεί το οίδημα.

Θλαστικά τραύματα- εκδορές:
- Καθαρισμός του τραύματος και των εκδορών και κάλυψη τους με γάζες ή με αυτοκόλλητα επιθέματα είναι συχνά το μόνο που απαιτείται.
- Για να σταματήσει η αιμορραγία εφαρμόζετε πίεση στην περιοχή χρησιμοποιώντας ένα επίδεσμο ή μια πετσέτα.
- Ανυψώστε το μέλος που φέρει τον τραυματισμό, ώστε να ελαττωθεί η αιμορραγία.
- Πλύνετε και στεγνώστε τα χέρια σας και μετά καθαρίστε το τραύμα κάτω από τρεχούμενο νερό βρύσης.
- Στεγνώστε το τραύμα, σκουπίζοντας το με μια αποστειρωμένη γάζα ή ακόμα και μια καθαρή πετσέτα.
- Αποφύγετε τα αντισηπτικά διαλύματα ( Betadine, Οξυζενέ, κλπ), καθώς αυτά μπορεί να καθυστερήσουν την επούλωση. Χρησιμοποιείστε αντισηπτικά διαλύματα, μόνο όταν είναι απαραίτητο (βαθειά, βρώμικα τραύματα, τραύματα με στοιχεία φλεγμονής).
- Τοποθετήστε μια αποστειρωμένη, αδιάβροχη επίδεση πχ αυτοκόλλητο επίθεμα. Αλλάξτε την επίδεση συχνά.
- Αν κάποιο ξένο αντικείμενο παραμένει μέσα στο τραύμα ΔΕΝ ΤΟ ΑΦΑΙΡΟΥΜΕ αλλά καθαρίζουμε, απολυμαίνουμε και περιδένουμε την πληγή, με το ξένο σώμα, στέλνουμε το άτομο σε νοσοκομείο για να το αφαιρέσουν και να προχωρήσουν σε περαιτέρω ενέργειες.
Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν η πληγή είναι βαθιά, αν αιμορραγεί ή παρουσιάζει σημάδια λοίμωξης όπως κοκκινίλα, πρήξιμο ή θερμότητα.

Ναυτία και διάρροια (γαστρεντερίτιδα):
- Πίνετε άφθονο νερό, ώστε να αποφύγετε την αφυδάτωση- αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα μικρά παιδιά, τους ηλικιωμένους και αυτούς που έχουν συνοδά χρόνια προβλήματα υγείας
- Αν είστε ευάλωτος στις συνέπειες της αφυδάτωσης, συστήνεται η λήψη αλάτων αποκατάστασης της αφυδάτωσης- διατίθενται σε φακελίσκους στα φαρμακεία.

Ηλιακό έγκαυμα:
nutrimed
Προφυλάξετε το δέρμα σας από τον ήλιο, είναι προτιμότερο από το να θεραπεύετε το ηλιακό έγκαυμα. Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο, ιδίως τις ώρες που ο ήλιος «καίει» 11.00-16.00. Παραμείνετε στη σκιά και προτιμήστε χαλαρά, βαμβακερά ρούχα, που καλύπτουν χέρια και πόδια.
Φοράτε καπέλο με πλατύ γείσο, που προστατεύει κεφάλι και λαιμό, καθώς και γυαλιά ηλίου με ποιοτικούς φακούς, που προστατεύουν έναντι της UVA και UVB ακτινοβολίας. Εφαρμόζετε αντηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας- SPF τουλάχιστον 30 και ανανεώνετε συχνά. Τα περισσότερα από τα ηλιακά εγκαύματα δυνατόν να τα αντιμετωπίσετε μόνοι σας.
Μικροί και μεγάλοι δεν ξεχνάμε ποτέ τα γυαλιά ηλίου μας, τα οποία πρέπει να παρέχουν 100% προστασία από τις ακτίνες UV.

Πως χρησιμοποιούμε τα αντιλιακά:
 • Χρησιμοποιούμε πάντα αντηλιακό στον ήλιο 
 • Βάζουμε το αντηλιακό μισή ώρα πριν ξεκινήσουμε για την θάλασσα
 • Δεν ξεχνάμε τα αυτιά, το σβέρκο και το πρόσωπο
 • Δεν κάνουμε οικονομία. Απλώνουμε αρκετό
 • Ξαναβάζουμε μετά τη βουτιά μας στη θάλασσα
 • Προτιμάμε αδιάβροχο αντηλιακό για καλύτερη προστασία

Αν παρά τα προστατευτικά μας μέσα, δεν τα καταφέρουμε και καούμε, υπάρχουν μερικοί τρόποι αντιμετώπισης:
 • Κάνουμε ένα δροσερό (όχι κρύο) μπάνιο.
 • Οι κομπρέσες με γιαούρτι μπορούν να μας ανακουφίσουν.
 • Ένα από τα ειδικά προϊόντα που υπάρχουν για το κάψιμο θα ανακουφίσει άμεσα από τον πόνο και τα ενοχλητικά συμπτώματα, θα ενυδατώσει το δέρμα μας, ρυθμίζοντας την υγρασία της ερεθισμένης περιοχής και θα επουλώσει γρηγορότερα.
 • Παραμένουμε στην σκιά μέχρι τα εγκαύματα μας να θεραπευτούν.
 • Λοσιόν με καλαμίνη δυνατόν να ανακουφίσει τυχόν φαγούρα και ευαισθησία.
 • Πιείτε πολλά υγρά ώστε να προφυλαχτείτε από την αφυδάτωση.
 • Παρακεταμόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αντιμετώπιση του πόνου

Αν τα συμπτώματα σας ξαφνικά επιδεινωθούν ή δεν παρουσιάσουν βελτίωση μέσα σε λίγες μέρες, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον οικογενειακό σας γιατρό.

Ρινορραγία: 
Ζητήστε από τον πάσχοντα να σκύψει ελαφρά το κεφάλι μπροστά και πιέζουμε τη μύτη στο μαλακό σημείο αμέσως μετά το κόκκαλο.

Χτύπημα στο κεφάλι: 
tlife
Οι πρώτες βοήθειες σε μία τέτοια περίπτωση εξαρτώνται από τον τρόπο που έγινε το χτύπημα, το σημείο του κεφαλιού και το ύψος από το οποίο έπεσε το παιδί. Θα πρέπει να παρατηρήσετε αν το παιδί σηκώθηκε αμέσως μετά την πτώση, αν έκλαψε, αν έχει ζαλιστεί, αν παραμιλάει, αν του έρχεται εμετός, ενώ θα πρέπει να του κάνετε ερωτήσεις για να ελέγχετε ότι επικοινωνεί. Αν ανησυχείτε με τις αντιδράσεις του παιδιού, θα πρέπει να το πάτε στο νοσοκομείο. Το ίδιο εάν το παιδί έχει εξωτερικό τραύμα. Αν πάλι πρόκειται απλώς για ένα καρούμπαλο, λίγος πάγος θα το ανακουφίσει. 
ΜΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΒΟΥΤΥΡΟ στα χτυπήματα στο κεφάλι.. Το καρούμπαλο που δεν θέλετε να δείτε θα δημιουργηθεί εσωτερικά που είναι και πιο επικίνδυνο. Χρησιμοποιείστε κρύο νερό και πάγο (πάντα τυλιγμένο με κάποιο ύφασμα)

Έγκαυμα από ζεστό νερό ή κάποια θερμή εστία:
 • Το κρύο νερό είναι το πρώτο «φάρμακο» που πρέπει να πέσει επάνω σε ένα έγκαυμα. 
 • Αυτό που χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή είναι έγκαυμα στην παλάμη – στην περίπτωση αυτήν τυλίγετε την παλάμη με ένα σελοφάν και πηγαίνετε σε νοσοκομείο. 
 • Αν η έκταση είναι μικρή ή το έγκαυμα δεν είναι στην παλάμη, τότε το κρύο νερό αρκεί. Σταδιακά θα δημιουργηθεί φουσκάλα, η οποία θα σπάσει μόνη της. Τότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια ενυδατική κρέμα και μία αναπλαστική κρέμα.
Κατάποση αντικειμένου: 
Αν πρόκειται για μικρό πλαστικό μπαλάκι, αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα πάει στο στομάχι και θα φύγει με τα κακά. Αν πρόκειται για αιχμηρό αντικείμενο, το οποίο μπορεί να σταθεί στον οισοφάγο, θα πρέπει να σπεύσετε άμεσα στο νοσοκομείο. Αναλόγως εάν η κατάποση αφορά μπαταρίες. Αν καταπιεί κάποιο αντικείμενο που μπορεί να πάει στην τραχεία και να του δημιουργήσει πνιγμό (αυτό θα το καταλάβετε από τον έντονο βήχα και τη σιελόρροια), θα πρέπει με ψυχραιμία να βοηθήσετε το παιδί να το «βγάλει», γυρνώντας το μπρούμυτα και χτυπώντας το στην πλάτη. Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει ποτέ να βάζετε το δάχτυλο στο στόμα του παιδιού για την αφαίρεση τυχόν αντικειμένου διότι υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί μεγαλύτερη βλάβη.

Πτώση από το ποδήλατο ή άλλο σημείο: 
Κατ’ αρχάς ελέγχετε ότι το παιδί έχει κάνει το εμβόλιο του τετάνου, γιατί μπορεί το μέρος στο οποίο έπεσε να είναι βρόμικο ή μπορεί να έχει τραυματιστεί από κάποιο σκουριασμένο αντικείμενο και να δημιουργηθεί μόλυνση. Το πώς θα αντιμετωπίσετε το τραύμα έχει να κάνει με το μέγεθός του. Αν είναι μικρό και δεν απαιτούνται ράμματα, το καθαρίζετε με νερό, βάζετε αντισηπτικό και το αφήνετε να επουλωθεί. Οι πληγές που δεν έχουν ράμματα, καλό είναι να μην καλύπτονται. Αν πρόκειται για έντονο κόψιμο, ίσως χρειαστεί επουλωτική κρέμα.

Ασφαλής Κολύμβηση:
Όσο καλό κολύμπι κι αν θεωρείτε ότι ξέρουν τα παιδιά σας, είναι σίγουρο ότι δεν μπορείτε να επαναπαυθείτε ούτε λεπτό στην παραλία. Ακόμη και αν τα παιδιά φορούν μπρατσάκια ή σωσίβιο, δεν μπορούν να μείνουν χωρίς επίβλεψη στο νερό: τα φουσκωτά βοηθήματα δεν αποτελούν σωστικά μέσα· αντιθέτως, με ένα ελαφρύ ρεύμα αέρα το παιδί με τα μπρατσάκια μπορεί να παρασυρθεί. Οι ειδικοί συστήνουν τα κολυμβητικά σωσίβια ή γιλέκα, διότι με αυτά το  παιδί μαθαίνει να βασίζεται στις δικές του δυνάμεις.
iatrica
Στην πισίνα: Εξίσου μεγάλη προσοχή χρειάζεται και η παραμονή μας στην πισίνα. Όσο περιορισμένος και ελεγμένος κι αν φαίνεται ο χώρος της πισίνας, το δικό σας άγρυπνο μάτι δεν επιτρέπεται να χαλαρώσει ούτε δευτερόλεπτο είτε τα παιδιά είναι εντός είτε εκτός πισίνας. Είναι πολύ εύκολο ένα παιδί να γλιστρήσει και να πέσει στο νερό. Καλό είναι να υπάρχει δίπλα στην πισίνα ο εξοπλισμός διάσωσης (σχοινί, κουλούρα κ.λπ.). Επίσης, επειδή τα παιδιά τρελαίνονται για βουτιές, είναι σημαντικό να ελέγξετε ότι το νερό είναι αρκετά βαθύ ώστε να μην ανακύψει τραυματισμός στον πυθμένα.
Αν παρά ταύτα το παιδί παρασυρθεί: Ζητάτε αμέσως βοήθεια από τυχόν εξειδικευμένους, όπως π.χ. ναυαγοσώστες. Παράλληλα, αν πρόκειται για παιδί ηλικίας 2-3 χρόνων, μπαίνετε αμέσως στη θάλασσα και το βγάζετε έξω. Εάν όμως το παιδί είναι μεγαλύτερης ηλικίας κι έχει παρασυρθεί στα βαθιά, το βοηθάτε μόνο εφόσον ξέρετε τον βασικό κανόνα της διάσωσης: ο διασώστης ποτέ δεν προσεγγίζει το θύμα σώμα με σώμα. Πάντοτε του δίνει κάτι να πιαστεί (π.χ. ένα σκοινί, μια πετσέτα, ένα αναποδογυρισμένο κουβαδάκι, μια σανίδα), ώστε να το τραβήξει έξω.
Εάν το παιδί έχει χάσει τις αισθήσεις του:
- Το ξαπλώνετε στην άμμο καλώντας παράλληλα σε βοήθεια.
- Βάζετε το πρόσωπό σας κοντά στη μύτη και το στόμα του για να δείτε αν αναπνέει. Εάν αναπνέει, το γυρίζετε στο πλάι (πλάγια θέση ασφαλείας) και περιμένετε να συνέλθει, παρακολουθώντας το μέχρι να έρθει η βοήθεια. Εάν δεν αναπνέει, τότε βάζετε το ένα σας χέρι στο μέσο του στέρνου κάτω από τη νοητή γραμμή που σχηματίζουν οι θηλές και κάνετε 30 μαλάξεις μετρώντας ως εξής: «και 1, και 2, και 3… και 30». Κάθε 30 μαλάξεις κάνετε δύο τεχνητές αναπνοές: ανασηκώνετε το πιγούνι του παιδιού, κλείνετε τη μύτη του και ανοίγετε το στόμα του. Εισπνέετε βαθιά και εκπνέετε στο στόμα του.
- Στη διάρκεια ενός λεπτού πρέπει να επαναλάβετε τρεις φορές αυτήν τη διαδικασία. Σταματάτε μόνο αν το παιδί συνέλθει ή έρθει η βοήθεια.

Βασικές συμβουλές για μικρούς και μεγάλους ναυτιλλομένους:
 • Πριν κάνουμε βουτιές, ελέγχουμε το βάθος του νερού.
 • Δεν κολυμπάμε σε περιοχές που έχουν κίνηση (φουσκωτά, τζετ σκι κ.λπ.) ούτε και σε άγνωστα νερά.
 • Δεν κολυμπάμε αν δεν έχουν περάσει 3-4 ώρες από το προηγούμενο γεύμα.
 • Δεν αφήνουμε μικρά παιδιά να ανεβαίνουν σε ρυμουλκούμενα φουσκωτά.
 • Αν οδηγούμε μηχανοκίνητο πλοιάριο, τζετ σκι κ.λπ., φορούμε πάντοτε -και εμείς και οι συνεπιβάτες μας- σωσίβιο.
 • Δεν αναπτύσσουμε ταχύτητα σε σημεία που υπάρχουν λουόμενοι.

Το πιο σημαντικό από όλα, είναι να παραμείνετε ψύχραιμοι σε κάθε περιστατικό, να μη μεταδίδετε τη δική σας αγωνία στον πάσχοντα και να ξέρετε ότι η άμεση παροχή πρώτων βοηθειών, είναι σημαντική και τις πιο πολλές φορές απλή.

Πηγές: talcmagiatronetlifeguardhellas, familylifekidsfun

1 σχόλιο:

rebeskes είπε...

Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ "ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ !!!!