Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013

Λοχεία: τι σας περιμένει μετά τον τοκετό

Ό,τι αγαπώ γεννιέται αδιάκοπα
Ό,τι αγαπώ βρίσκεται στην αρχή του πάντα.
Οδυσσέας Ελύτης, Ήλιος ο πρώτος

Τώρα που γεννήθηκε το μωρό σας, θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να συνέλθετε από τις αλλαγές που έφερε στο σώμα σας η εγκυμοσύνη και ο τοκετός..

Ως λοχεία καθορίζεται το χρονικό διάστημα των έξι εβδομάδων μετά τον τοκετό. Αν και συχνά παραγνωρισμένη, είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδος για τη γυναίκα, καθώς σηματοδοτεί μια πληθώρα αλλαγών, τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχολογία της.

Λόχια

Τα λόχεια δημιουργούνται από το βλεννογόνο, δηλαδή το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας, που αποσπώνται και βαθμιαία αποβάλλονται. Η επιστροφή στο φυσιολογικό θα ολοκληρωθεί όταν και οι ωοθήκες θα αναλάβουν ξανά τις κυκλικές λειτουργίες τους και θα προκληθεί η πρώτη ωορρηξία. Για τις δυο πρώτες μέρες είναι άφθονα και έχουν ζωηρό κόκκινο χρώμα. Πρέπει να χρησιμοποιείτε μεγάλες σερβιέτες, ίσως και διπλές. Σιγά σιγά μειώνεται η ποσότητά τους και το χρώμα τους γίνεται πιο ανοιχτόχρωμο. Στο τέλος της πρώτης εβδομάδας τα λόχεια είναι ροζ ή καφέ. Στο τέλος της δεύτερης καφέ ή κίτρινα και σταδιακά εξαφανίζονται.  Από τη 15η μέρα, τα υγρά γίνονται κιτρινωπά, και σιγά-σιγά ελαττώνονται μέχρι να σταματήσουν εντελώς.
 

Πότε θα σας έρθει η περίοδος

Αν δε θηλάζετε, θα έρθει σε 6-8 εβδομάδες, μπορεί και νωρίτερα. Αν το μωρό σας τρέφεται αποκλειστικά με το γάλα σας, τότε μπορεί να μη δείτε περίοδο για μήνες. Συνήθως η περίοδος έρχεται κατά τη διάρκεια του σταδιακού απογαλακτισμού, όπου το μωρό αρχίζει να δέχεται κι άλλες τροφές. Αν θηλάζετε και του δίνετε και συμπλήρωμα γάλακτος, τότε η περίοδος θα έρθει ανάλογα με τη συχνότητα και τη διάρκεια του θηλασμού.

Μπορείτε να μείνετε έγκυος όσο θηλάζετε;

Θεωρητικά, αν το μωρό σας τρέφεται αποκλειστικά με το γάλα σας, τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης προλακτίνης που εκκρίνεται από την υπόφυση του εγκεφάλου και προκαλεί την παραγωγή γάλακτος από τους μαστούς, αναστέλλουν την ωορρηξία στις ωοθήκες και έτσι δε μένετε έγκυος. Όταν δίνετε συμπλήρωμα γάλακτος ή το μωρό σας έχει αρχίσει να δέχεται κι άλλες τροφές, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιείτε κάποια μέθοδο αντισύλληψης. Να θυμάστε, ότι μπορεί να γίνει ωορρηξία προτού σας έρθει η πρώτη περίοδος.

Γιατί η κοιλιά σας εξακολουθεί να είναι μεγάλη μετά τον τοκετό;

Μετά τον τοκετό, μπορεί να εξακολουθείτε να φαίνεστε έγκυος. Αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους. Η μήτρα σας είναι μεγάλη και σκληρή και μπορείτε να την ψηλαφίσετε στο ύψος του ομφαλού. Σιγά σιγά με την αποβολή των λόχειων και τις συσπάσεις επανέρχεται στο φυσιολογικό της μέγεθος, που είναι σαν ένα αχλάδι. Αυτό θα χρειαστεί 4-6 εβδομάδες. Εξάλλου, οι εντερικές έλικες πιέζουν τους χαλαρωμένους κοιλιακούς μύες και έτσι η κοιλιά φαίνεται φουσκωμένη. Ο μυϊκός τόνος των κοιλιακών θα επανέλθει σταδιακά και η άσκηση μπορεί να βοηθήσει να γίνει αυτό ακόμα πιο γρήγορα. Επιπλέον, οι κοιλιακοί σας έτσι χαλαροί και αδύναμοι δεν μπορούν να στηρίξουν το βάρος του κορμού σας, γι΄ αυτό επιβαρύνονται οι μύες της πλάτης σας πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε πόνους της πλάτης και της μέσης. Προστατέψτε τους ραχιαίους σας διατηρώντας σωστή σωματική στάση, ιδιαίτερα κατά το θηλασμό και μη σηκώνοντας τίποτα πιο βαρύ από το μωρό σας.

Γιατί αφού γεννήσατε φυσιολογικά πονάει η κοιλιά σας;

Μετά τον τοκετό η μήτρα συσπάται και μετά χαλαρώνει. Έτσι αποβάλλει τα λόχεια και επανακτά σιγά σιγά το αρχικό της μέγεθος. Οι ενοχλήσεις από τους υστερόπονους θα κρατήσουν λίγες μέρες και θα είναι πιο έντονες κατά το θηλασμό ή αν έχετε γεννήσει κι άλλο παιδάκι. Πάντως αντιμετωπίζονται πολύ αποτελεσματικά με απλά παυσίπονα, αν χρειαστεί.

Πονάτε όταν κάθεστε μετά από φυσιολογικό τοκετό;

Ο γιατρός κάνει περινεοτομή, δηλαδή κόβει με ένα ψαλίδι την περιοχή μεταξύ κόλπου και πρωκτού. Αυτό γίνεται για να βγει αβίαστα το μωρό σας και να μη σκιστεί ό κόλπος κατά τη διάρκεια του τοκετού. Μετά ράβει προσεκτικά την περινεοτομή, η οποίες για λίγες μέρες θα είναι ευαίσθητη και λίγο πρησμένη. Θα πρέπει να προσέχετε την υγιεινή της περιοχής, να πλένεστε με ένα αντισηπτικό σαπουνάκι και να σκουπίζεστε καλά και πιεστικά.  Είναι πολύ πιθανό να χρειαστείτε κάποιο παυσίπονο τις πρώτες μέρες. Μπορείτε επίσης να βοηθηθείτε με κρύες κομπρέσες.

Μετά τον φυσιολογικό τοκετό, παρουσιάζετε μια ελαφρά ακράτεια ούρων;

Λόγω της διάτασης και της χαλάρωσης των μυών που βρίσκονται στην περιοχή γύρω από την ουρήθρα μπορεί να παρουσιάσετε ένα βαθμό ακράτειας ούρων. Αυτό με τον καιρό και μέχρι να επανέλθει ο τόνος και η ανατομία των μυών σας στην προ εγκυμοσύνης εποχή, θα υποχωρήσει. Οι ασκήσεις Kegel  βοηθάνε πολύ. Οι ασκήσεις αυτές γυμνάζουν τους μύες που περιβάλλουν την ουρήθρα, τον κόλπο και το ορθό. Ουσιαστικά είναι η μυϊκή σύσπαση που κάνετε όταν θέλετε να σταματήσετε ξαφνικά την διαδικασία της ούρησης. Αυτή η κίνηση πρέπει να διαρκεί 10  δευτερόλεπτα και να την επαναλαμβάνετε συνεχόμενα 10-20 φορές. Αυτό μπορεί να γίνεται πολλές φορές την ημέρα. Προσέχετε όμως να εντοπίσετε την κίνηση στους πυελικούς μύες και να μη σφίγγετε τους κοιλιακούς ή τους γλουτιαίους. Επίσης τις πρώτες 1-2 μέρες μπορεί να νιώθετε τσούξιμο κατά την ούρηση. Αυτό είναι φυσιολογικό μιας και κατά την έξοδο του μωρού η περιοχή της ουρήθρας τραυματίζεται κι αυτή ελαφρώς.

Το στήθος σας πέτρωσε και πονάει;

Το τρίτο περίπου 24ωρο μετά τον τοκετό έρχεται το γάλα. Πολλές φορές ο ερχομός του συνοδεύεται από έντονο οίδημα το οποίο ευθύνεται για τον πόνο και το πρήξιμο του στήθους διάρκειας 24 έως 48 ώρών. Ευτυχώς αυτό συμβαίνει όσο είσαστε στο μαιευτήριο, όπου θα σας βοηθήσει ο γιατρός και η μαίες. Προσπαθείτε να θηλάζετε κι αν αυτό είναι πολύ επώδυνο ας βγάζετε γάλα με ένα θήλαστρο. Καλό είναι να κάνετε ένα ζεστό ντους πριν το θηλασμό για να μαλακώνει το στήθος και ενδιάμεσα των θηλασμών να τοποθετείτε κρύες κομπρέσες. Γρήγορα αυτή η κατάσταση θα περάσει και θα ο θηλασμός θα γίνεται χωρίς ενόχληση.

Ανησυχείτε πόσο θα πονάτε μετά από καισαρική;

Στο μεγαλύτερο ποσοστό οι καισαρικές γίνονται με επισκληρίδιο, με αποτέλεσμα όχι μόνο να είσαστε ξύπνια κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, να ακούσετε και να δείτε το μωρό σας,  αλλά και να μην πονάτε καθόλου τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση. Αργότερα, αρχίζει να εμφανίζεται μια ενόχληση που προκαλείται αρχικά με τις κινήσεις και μοιάζει με το έντονο κάψιμο που θα νιώθατε αν είχατε πιαστεί από πολλές ασκήσεις κοιλιακών μυών. Όταν ο πόνος γίνει πιο έντονος, αντιμετωπίζεται πολύ καλά  με τα συνήθη παυσίπονα στο μαιευτήριο και δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε. Όταν πάτε στο σπίτι μετά από τέσσερα 24ωρα το πιθανότερο είναι να μη ξαναχρειαστείτε εκεί παυσίπονο.

Αλλαγές στη διάθεση

Το 70-80 % των λεχώνων γίνονται πιο ευέξαπτες ή μελαγχολικές ή λίγο περισσότερο αγχώδεις. Αυτό διαρκεί από λίγες ώρες έως μια εβδομάδα και είναι απολύτως φυσιολογική αντίδραση, αφού η μητέρα έρχεται αντιμέτωπη με μια νέα πραγματικότητα και άγνωστες συνθήκες, όπου πρέπει να αποδείξει ότι είναι ικανή να ανταπεξέλθει. Αυτό είναι το ''δημιουργικό'' στρες της νέας μητέρας. Πάντως καλό είναι να συζητά με τον σύντροφο και φίλους αυτό που την απασχολεί, να μοιράζεται τις αγωνίες με άλλες μητέρες, που έχουν περάσει από τη θέση της και να βγαίνει από το σπίτι της, έστω και για λίγο, σε καθημερινή βάση για να αποφορτιστεί ψυχολογικά.  Η αναστάτωση αυτή, η οποία είναι γνωστή και ως θλίψη της λοχείας ή «δάκρυα της λοχείας›, εμφανίζεται τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό  και είναι ένα παροδικό, οξύ  σύνδρομο. Εμφανίζεται συνήθως μεταξύ 3ης και 10ης μέρας, μετά τον τοκετό, και συνήθως διαρκεί από 12 έως 24 ώρες. Χαρακτηριστικά του είναι η εμφάνιση κλάματος, κατάθλιψης, αϋπνίας, ευερεθιστότητας. Κάποιες γυναίκες νιώθουν περίεργα απόμακρες ως προς το βρέφος και εκδηλώνουν αισθήματα ενοχής. Βασικά χαρακτηριστικά του συνδρόμου είναι οι διακυμάνσεις τους συναισθήματος (διάθεσης) και των συμπτωμάτων. Τα «δάκρυα της λοχείας» αποτελούν ένα σύνδρομο που δεν απαιτεί φαρμακευτική αγωγή καθώς η  ψυχολογική στήριξη της λεχώνας είναι αρκετή.Μερικές φορές δεν νιώθει το ίδιο αρεστή από το σύντροφό της, λόγω της μεγάλης αλλαγής που έχει επέλθει στο σώμα της από την εγκυμοσύνη. Είναι συχνό φαινόμενο, μάλιστα, να οδηγείται σε μη λογικά συμπεράσματα για όσα συμβαίνουν γύρω της. Η «παράξενη» αυτή κατάσταση οφείλεται στις φυσιολογικές ορμονικές αλλαγές που πραγματοποιούνται στον οργανισμό της λεχώνας, στο στρες που δημιουργούν οι απότομες και αυξημένες ευθύνες, αλλά και η τυχόν προδιάθεση της νέας μαμάς.

Επιλόχειος Κατάθλιψη 
Η επιλόχειος κατάθλιψη αναφέρεται στην εμφάνιση κατάθλιψης μετά τη γέννηση ενός παιδιού. Εμφανίζεται σε περίπου μία στις δέκα μητέρες και είναι μία από τις πιο συχνές επιπλοκές ενός τοκετού, αν και επειδή δεν είναι κοινωνικά αποδεκτό μία μητέρα να μην είναι πλημμυρισμένη από ευχάριστα συναισθήματα μετά τη γέννηση του παιδιού, πολλές μητέρες υποφέρουν σιωπηλά. Η επιλόχειος κατάθλιψη συνήθως εκδηλώνεται εντός ενός μηνός από τον τοκετό, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί μέχρι και 6 μήνες μετά.
Συχνά συμπτώματα της επιλόχειου κατάθλιψης είναι η "πεσμένη" διάθεση ολόκληρη την ημέρα ή για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, η αδυναμία της μητέρας να ευχαριστηθεί με οτιδήποτε, η απώλεια του ενδιαφέροντός για τον εαυτό της και το μωρό της, η συχνή τάση για κλάμα, η συνεχής αίσθηση εκνευρισμού, συναισθήματα ενοχής, απόρριψης ή ανεπάρκειας και η αδυναμία συγκέντρωσης (π.χ. η μητέρα ξεχνάει ή χάνει πράγματα). Άλλα συμπτώματα είναι η μειωμένη ενεργητικότητα, οι διαταραχές στον ύπνο, η αυξημένη ή η μειωμένη όρεξη για φαγητό και η μείωση της σεξουαλικής διάθεσης, αλλά τα συμπτώματα αυτά είναι "φυσιολογικά" για μία σύντομη περίοδο αμέσως μετά τον τοκετό και κατά συνέπεια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καθοριστεί η ύπαρξη επιλόχειου κατάθλιψης. Τα παραπάνω συμπτώματα επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα της μητέρας να εκτελέσει τις καθημερινές της δραστηριότητες.
Στις περισσότερες περιπτώσεις η επιλόχειος κατάθλιψη υποχωρεί εντός ενός διαστήματος που κυμαίνεται από μερικές εβδομάδες ως 2 περίπου χρόνια. Ωστόσο, η επιλόχειος κατάθλιψη αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά τόσο ψυχοθεραπευτικά, όσο μέσω φαρμακευτικής αγωγής και δεν υπάρχει κανένας λόγος για μία μητέρα να υποφέρει χωρίς βοήθεια.  
 
Θα συνεχίσετε να παίρνετε τις βιταμίνες σας μετά τον τοκετό;
Το ασβέστιο καλό θα είναι να το συνεχίζετε όσο θηλάζετε, γιατί ο οργανισμός σας έχει αυξημένες απαιτήσεις για την παραγωγή γάλακτος, αλλά και για να διατηρηθεί σταθερή οστική σας πυκνότητα και να μην επιβαρυνθούν τα κόκκαλά σας. Επίσης, ο σίδηρος θα σας βοηθήσει να διορθωθεί πιο γρήγορα η αναιμία σας, καθώς ο τοκετός και η καισαρική συνοδεύονται πάντα με απώλεια κάποιας ποσότητας αίματος στη διάρκεια τους και στη λοχεία.

Γιατί πρέπει να θηλάσετε

Το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Εξάλλου περιέχει αντισώματα, που προστατεύουν το μωρό σας από λοιμώξεις. Επίσης βοηθά το μωρό σας στην πρόληψη των αλλεργιών. Ο θηλασμός έχει και πιο πρακτικά πλεονεκτήματα. Είναι απλός και πιο οικονομικός από το έτοιμο γάλα. Δε χρειάζεται να πλένετε, να αποστειρώνετε μπιμπερό και να ετοιμάζετε τα διαλύματα. Βοηθά στη γρήγορη επαναφορά της μήτρας στο αρχικό της μέγεθος, κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων μετά τον τοκετό και καθυστερεί την περίοδο και την ωορρηξία, αν και δεν μπορείτε να βασιστείτε απολύτως σε αυτό για το θέμα της αντισύλληψης.  Σας δίνει την ευκαιρία, επίσης, να έρχεστε πολύ κοντά και να δένεστε με το μωρό σας.

Πώς να προστατέψετε τις θηλές σας κατά το θηλασμό

 • Αν πονάτε κατά το θηλασμό είναι πιθανόν το στόμα του μωρού να μην έχει καλή θέση. Αλλάξτε λίγο τη θέση του.
 • Αφήστε το στήθος σας γυμνό μετά το θηλασμό, μέχρι να στεγνώσει.  Μπορείτε να αφήνετε το γάλα να στεγνώνει πάνω στις θηλές σας.
 • Δώστε στο μωρό σας πρώτα τη λιγότερο ερεθισμένη θηλή. Οι θηλαστικές κινήσεις μπορεί να είναι πιο ήπιες αργότερα.
 • Να αλλάζετε θέσεις και στάσεις θηλασμού.
 • Αν η θηλή σας έχει ένα σημείο ερεθισμένο ή με πληγωμένο, βάλτε το στην ακρη του στόματος του μωρού σας για να μη δέχεται  μεγάλη πίεση.
 • Να αλλάζεται τα επιθέματα των θηλών , μεταξύ των θηλασμών, γιατί πρέπει να είναι στεγνά.
 • Να πλένεται καθημερινά τις θηλές σας με χλιαρό νερό και πολύ απαλό σαπούνι.
 • Μπορείτε να χρησιμοποιείτε κάποια ειδική προστατευτική κρέμα, αλλά να την ξεπλένετε πριν θηλάσετε.

Πόσο γάλα πρέπει να δίνετε στο μωρό σας

(Μητρικό ή αραιωμένη σκόνη)
Ηλικίας 0-3 εβδομάδων : Αρχικά 20-40γρ,κάθε 2-3 ώρες, 6-8 φορές τη μέρα, σταδιακά αυξανόμενα τις επόμενες μέρες στα 120γρ, 6 φορές την ημέρα.
Ηλικίας 3 εβδομάδων - 4 μηνών : 120-170γρ κάθε 3-4 ώρες, 6 φορές τη μέρα.

Πώς να εξοικονομήσετε ενέργεια ψυχική και σωματική

 • Ξεκουραστείτε όσο περισσότερο μπορείτε. Κοιμηθείτε όταν κοιμάται το μωρό σας.
 • Μην είσαστε τελειομανείς και μην εξαντλείτε τα όρια της σωματικής σας αντοχής.
 • Ζητείστε από την οικογένεια, τον σύντροφο και τους φίλους σας να βοηθήσουν. Μην είσαστε συγκεντρωτική.
 • Προσπαθείτε να βγαίνετε έξω καθημερινά.
 • Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας με τους δικούς σας ανθρώπους.
 • Συζητείστε με άλλες γυναίκες που διανύουν την εγκυμοσύνη τους ή έγιναν μητέρες. Θα βρείτε αρκετά κοινά και πολλές λύσεις στα θέματα που σας απασχολούν.

Σωστή διατροφή στη λοχεία
Εάν ο τοκετός σας γίνει φυσιολογικά, μετά από μία ώρα μπορείτε να φάτε και να πιείτε οτιδήποτε θελήσετε. Εάν έχετε σκοπό να θηλάσετε, θα πρέπει να ξεκινήσετε μια διατροφή πλούσια σε θερμίδες και πρωτεΐνες. Διαφορετικά, μπορείτε να επιστρέψετε στις διατροφικές συνήθειες που είχατε πριν από την εγκυμοσύνη. Η προσπάθεια για να χαθούν τα κιλά της εγκυμοσύνης -πάντα με ισορροπημένη διατροφή και ποτέ με εξαντλητικές δίαιτες- θα πρέπει ιδανικά να ξεκινήσει αφού έρθει η πρώτη έμμηνος ρύση μετά τον τοκετό. Ο λόγος είναι ότι μετά την πρώτη περίοδο θα μειωθεί η κατακράτηση υγρών, που οφειλόταν στις ορμονολογικές αλλαγές που συνέβησαν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού, και μόνο τότε θα μπορείτε να έχετε μια πραγματική «εικόνα» για το βάρος σας και για το πόσο απέχει από αυτό που θεωρείτε ιδανικό για το σώμα σας.
 
Πώς όμως μια λεχώνα, εύκολα μπορεί να επανέλθει στα φυσιολογικά κιλά της:
-Πρώτος βοηθός σε αυτό, είναι ο θηλασμός. Με τον θηλασμό λοιπόν, θα πρέπει να καταναλώνονται 500Kcal επιπλέον το 24ωρο.
-Δεύτερος βοηθός απώλειας βάρους, είναι η κίνηση. Άσχετα εάν κάναμε καισαρική τομή (καλύτερα να κινούμαστε, θα επανέλθουμε ταχύτερα).
-Ένας τρίτος βοηθός,ίσως και ο βασικότερος είναι οι υγιεινές συνήθειες διατροφής.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει το διαιτολόγιο της-λεχώνας-θηλάζουσας;
1.Λαχανικά
2.Φρούτα
3.Γάλα και τα προιόντα του
4.Δημητριακά
5.Κρεατικά
6.Λίπη & έλαια

Επιλογές για πρωινό:
1 ποτήρι γάλα με δημητριακά πρωινού
Χυμός φρούτων χωρίς ζάχαρη
Ψωμί με ταχίνι ή μαργαρίνη και μέλι ή μαρμελάδα
Χυμός φρούτων χωρίς ζάχαρη
1 αυγό βρασμένο
Τοστ με τυρί και γαλοπούλα

Επιλογές για ενδιάμεσο γεύμα:
Κουλούρι σουσαμένιο ή σταφιδόψωμο
1 φρούτο ή χυμό φρούτων χωρίς ζάχαρη σε ατομική συσκευασία
Γάλα σε ατομική συσκευασία
Κέικ σπιτικό
Σάντουιτς με τυρί και γαλοπούλα
1 φρούτο ή χυμό φρούτων χωρίς ζάχαρη σε ατομική συσκευασία
Χορτόπιτα ή τυρόπιτα σπιτική
1 φρούτο ή χυμό φρούτων χωρίς ζάχαρη σε ατομική συσκευασία

Επιλόγές για κυρίως γεύμα:
1 μερίδα κρέας ή κοτόπουλο ή ψάρι
Πατάτες φούρνου, ρύζι ή ψωμί
1 μερίδα σαλάτα εποχής με λίγο ελαιόλαδο
Ζυμαρικά με κιμά ή τυρί
1 μερίδα σαλάτα εποχής με λίγο ελαιόλαδο
1 μερίδα όσπρια
Τυρί, λίγες ελιές
Ψωμί ή ρύζι
1 μερίδα σαλάτα εποχής με λίγο ελαιόλαδο

Επιλογές για απογευματινό γεύμα:
Γιαουρτάκι ή γάλα
Φρούτο
Ξηρούς καρπούς (ωμούς και ανάλατους)
Φρούτο
Παστέλι ή κέικ ή λίγη σοκολάτα
Φρούτο ή Χυμό φρούτων χωρίς ζάχαρη
Γιαούρτι ή γάλα
Μπισκότα δημητριακών
Το καλοκαίρι μπορούμε μερικές φορές να τρώμε ένα παγωτό.

Επιλογές για βραδυνό γεύμα (2-3 ώρες πριν τον ύπνο):
Γάλα ή γιαουρτάκι με δημητριακά
Φρούτο
Φαγητό από το μεσημέρι με σαλάτα
Σάντουιτς με τυρί και γαλοπούλα
Σαλάτα εποχής ή χυμό φρούτων χωρίς ζάχαρη
1 ποτήρι γάλα

Όταν ξυπνάτε για να θηλάσετε μπορείτε να καταναλώσετε:
1 αγγούρι σε φέτες
1 καρότο
1 ρυζογκοφρέτα
1 καλαμπογκοφρέτα
½ γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
1 φρυγανιά

Προσοχή: μην τρώτε μεγάλες ποσότητες και μην τσιμπολογάτε στη διάρκεια των ταϊσμάτων του μικρού σας. Αν τρώτε 1 γεύμα κάθε φορά που θηλάζετε, σίγουρα θα πάρετε και δεν θα χάσετε τα κιλά σας! 

Σεξουαλικές επαφές
 
Η ορμόνη που διευκολύνει τη σεξουαλική επαφή είναι τα οιστρογόνα, τα οποία βοηθούν στην ύγρανση του κόλπου. Η παραγωγή της μειώνεται στην εμμηνόπαυση, γι' αυτό και τότε οι γυναίκες συναντούν συχνά δυσκολία στην επαφή και βιώνουν πόνο κατά τη διάρκειά της. Η λοχεία μοιάζει πολύ με την εμμηνόπαυση σε ό,τι αφορά τα επίπεδα των οιστρογόνων. Γι' αυτό, οι λεχώνες διαπιστώνουν κολπική ξηρότητα, και συχνά η επαφή είναι επώδυνη και κατ' επέκταση δυσάρεστη. Η κατάσταση αυτή βελτιώνεται προοδευτικά και σχεδόν αποκαθίσταται δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό. Έτσι, οι γυναικολόγοι συμβουλεύουν ότι οι ερωτικές επαφές μπορούν να αρχίσουν ξανά το νωρίτερο δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό. Όποτε κι αν αποφασίσετε να κάνετε ξανά σεξ με το σύντροφό σας, είναι σημαντικό να επιλέξετε με προσοχή τη σωστή μέθοδο αντισύλληψης. Η ωορρηξία κατά μέσω όρο πραγματοποιείται τρεις εβδομάδες μετά τον τοκετό. Οπότε καλό θα ήταν το ζευγάρι να είναι καλά ενημερωμένο για αυτό και να λάβει τις κατάλληλες προφυλάξεις. Για τις γυναίκες που θηλάζουν, κατάλληλη αντισυλληπτική μέθοδος -εκτός από το προφυλακτικό- είναι τα χάπια που περιέχουν μόνο προγεστερόνη (progestin only-pill), γιατί δεν επηρεάζουν ούτε την ποσότητα, αλλά ούτε και την ποιότητα του γάλακτος. Αν θέλετε να πάρετε τα κοινά αντισυλληπτικά, δηλαδή αυτά που περιέχουν οιστρογόνα και προγεστερόνη, καλό θα ήταν να τα ξεκινήσετε τουλάχιστον έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό και εφόσον έχει «εγκατασταθεί» καλά ο θηλασμός και το μωρό παίρνει ικανοποιητικό βάρος. Τέλος, εάν επιλέξετε τη μέθοδο του ενδομητρίου σπειράματος, το κοινά λεγόμενο σπιράλ, πρέπει να ξέρετε ότι η τοποθέτησή του μπορεί να γίνει εφόσον περάσουν τρεις μήνες από τον τοκετό.

Δραστηριότητες - Γυμναστική
Μiα γυναίκα που έχει γεννήσει φυσιολογικά, μπορεί να επανέλθει στις δραστηριότητές της αρκετά σύντομα, σχεδόν άμεσα μετά τον τοκετό. Εάν, όμως, έχει γίνει καισαρική τομή, ο οργανισμός θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να αποκατασταθεί πλήρως. Σε γενικές γραμμές, όμως, δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό κάθε γυναίκα θεωρητικά μπορεί να γυρίσει στις δραστηριότητές της χωρίς κανένα πρόβλημα. Σε ό,τι αφορά τη γυμναστική, μετά το φυσιολογικό τοκετό μπορεί να ξεκινήσει άμεσα (ακόμη και μία εβδομάδα μετά), ενώ μετά από καισαρική μπορεί να ξεκινήσει περίπου στον ένα μήνα από τον τοκετό. Στην πραγματικότητα, ο κανόνας είναι ότι δεν υπάρχει κανόνας. Κάθε γυναίκα έχει τους δικούς της ρυθμούς και τις δικές της ανάγκες, και αυτή καθορίζει πότε και αν μπορεί να επανέλθει πλήρως στις όποιες δραστηριότητές της.
 
Τριχόπτωση
Από την περίοδο της εγκυμοσύνης, ακόμα, μπορεί να έχετε διαπιστώσει αλλαγή στην υφή και την πυκνότητα των μαλλιών σας. Η λιπαρότητα ή η ξηρότητα μεταβάλλονται αφού η ισορροπία των ορμονών του σώματος αλλάζει. Μετά την γέννα είναι συνηθισμένη η αυξημένη απώλεια μαλλιών.
Πολλοί συμβουλεύουν τις νέες μαμάδες να κάνουν συχνά μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής, αλλά και να καταναλώνουν βιοτίνη, μία από το σύμπλεγμα Β των βιταμινών που είναι υπεύθυνη για την αύξηση της κερατίνης. Η αλήθεια είναι ότι, και οι δύο αυτές μέθοδοι μπορούν να βελτιώσουν, αλλά όχι και να καταπολεμήσουν το πρόβλημα. Τα δυσάρεστα νέα είναι ότι θα πρέπει απλώς να περιμένετε. Τα ευχάριστα; Ότι η περίοδος αυξημένης τριχόπτωσης μετά τον τοκετό, διαρκεί απο τρεις έως έξι εβδομάδες.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: