Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013

Εξάρτηση από το διαδίκτυο

 
 Πριν από λίγα χρόνια, αγαπημένη ατάκα της Ελληνικής νεολαίας, ήταν η φράση «πάμε πλατεία»; Η πλατεία όμως δεν στάθηκε ικανή να αντέξει στην αλλαγή των εποχών κι έτσι πολύ γρήγορα αντικαταστάθηκε από την φράση θα σε κάνω add στο facebook ή στο msn..
Χιλιάδες παιδιά σερφάρουν στο internet ατέλειωτες ώρες, καθώς πλέον είναι λίγα τα σπίτια που δεν διαθέτουν σύνδεση με το διαδίκτυο.
Ο όρος «Διαταραχή Εξάρτησης από το Διαδίκτυο» (Internet Addiction Disorder) υιοθετήθηκε για πρώτη φορά από τον αμερικανό ψυχίατρο Ίβαν Γκόλντμπερκ, για να περιγράψει την παθολογική σχέση με το internet.
Η πρώτη περίπτωση, που είδε το φως της δημοσιότητας πριν 10 χρόνια, αφορούσε έναν ενήλικο. Με την πάροδο των ετών, όμως, το φαινόμενο εξαπλώθηκε σε τέτοιο βαθμό ώστε σήμερα να εμφανίζουν εξάρτηση από το διαδίκτυο ακόμη και παιδιά μικρότερα των 10 ετών!

Η Έρευνα:
«Σύµφωνα µε την τελευταία έρευνα που κάναµε, το 1% των εφήβων είναι εξαρτηµένοι από το Ιντερνετ ενώ το 12,8% βρίσκονται ένα στάδιο πριν», σηµειώνει ο κ. Κορµάς. Προσθέτει µάλιστα πως στη Γραµµή Βοηθείας «ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ 80011 80015» του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς ∆ιαδικτύου – που τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – από τον Αύγουστο του 2009 έως το τέλος του 2010 δέχθηκαν 1.693 καταγγελίες, από τις οποίες περίπου οι 570 αφορούσαν συµπτώµατα εξάρτησης εφήβων χρηστών.
Εξάρτηση από το internet εμφανίζουν συχνότερα :
 • τα αγόρια,
 • τα παιδιά μονογονεϊκών ή δυσλειτουργικών οικογενειών,
 • παιδιά με καταθλιπτικές τάσεις ή υπερκινητικότητα.
 • η αύξηση των διαζυγίων,
 • η μοναξιά
 • η απουσία επίβλεψης από τους γονείς λόγω εργασίας.

Αναγνωρίστε τα «σημάδια» έγκαιρα :

Για τα παιδιά και τους εφήβους η χρήση του ίντερνετ για περισσότερο από 10 ώρες την εβδομάδα αυξάνει σημαντικά την εμφάνιση μια σειρά συμπτωμάτων όπως:
 • Υπερβολικός χρόνος ενασχόλησης με το διαδίκτυο (συνεχής πλοήγηση, διαδικτυακά-ηλεκτρονικά παιχνίδια, διαδικτυακές σχέσεις μέσω εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης (msn, chat, facebook, skype κ.α.), ηλεκτρονικός τζόγος, ψυχαναγκαστική συλλογή πληροφοριών (τραγουδιών κ.α.).
 • Μονομανία
 • Παραμέληση υποχρεώσεων και άλλων ασχολιών
 • Απότομη πτώση της σχολικής επίδοσης
 • Απομόνωση από την οικογένεια και τους φίλους
 • Επιθετικότητα
 • Παραμέληση προσωπικής φροντίδας και υγιεινής
 • Απώλεια ύπνου
 • Εμφάνιση πονοκεφάλων και ξηρότητας οφθαλμών

Σας προτείνουμε  μέτρα πρόληψης για να προλάβετε το «κακό»:

1. Βάλτε όρια στα παιδιά από μικρή ηλικία
Τα όρια, όταν δεν είναι υπερβολικά ή ιδιαίτερα αυστηρά, κατευθύνουν τα παιδιά, υποδηλώνουν ενδιαφέρον και συμβάλλουν στην ασφάλεια. Ο σεβασμός της προσωπικότητας των παιδιών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία για την εφαρμογή πειθαρχίας.
2. Εξοικειωθείτε με το internet
Ανανεώστε τις γνώσεις σας σχετικά με το internet και αφιερώστε χρόνο on line μαζί με το παιδί σας. Πρέπει να ξέρετε τουλάχιστον ένα μέρος απ’ αυτά που ξέρει εκείνο!
3. Αποκτήστε ποιοτική σχέση με το παιδί σας
Παρέχετε στο παιδί συναισθηματική κάλυψη και φροντίστε ώστε να υπάρχει καλή σχέση και επικοινωνία μεταξύ των μελών της οικογένειας.
4. Λάβετε προφυλακτικά μέτρα
Τοποθετήστε τον υπολογιστή σε κοινόχρηστο χώρο ώστε να μην απομονώνεται το παιδί και να υπάρχει έλεγχος. Χρησιμοποιήστε ειδικά προγράμματα (τα λεγόμενο «γονικού ελέγχου» - parenting control) για τις επιβλαβείς ιστοσελίδες. (φίλτρα προστασίας στον υπολογιστή, ώστε τα παιδιά και οι έφηβοι να μην έχουν πρόσβαση σε ιστοσελίδες με ακατάλληλο και επικίνδυνο περιεχόμενο για την ηλικία τους).
5. Επικοινωνείτε με το παιδί σας
Δημιουργήστε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και ρωτάτε συχνά το παιδί για τυχόν προβλήματα κατά τη χρήση.
6. Ενημερώστε το για τους κινδύνους που διατρέχει
Από μικρή ηλικία εξηγήστε του με απλά λόγια τη λειτουργία του διαδικτύου και ενημερώστε το για την εξάρτηση από το internet και τις συνέπειες της υπερβολικής χρήσης του.
7. Να τοποθετείτε τον υπολογιστή σε κοινόχρηστο χώρο, για να υπάρχει έλεγχος και όχι δυνατότητα απομόνωσης των παιδιών και εφήβων.
8. Να σκεφτείτε και τη δική σας διαδικτυακή συμπεριφορά, καθώς αποτελείτε τα κατεξοχήν πρότυπα για τα παιδιά και τους εφήβους.

9. Να ενδιαφέρεστε και να ρωτάτε τα παιδιά και τους εφήβους για τις δραστηριότητές τους στο διαδίκτυο (ποιες σελίδες επισκέπτονται, τι ψάχνουν κλπ.).
10. Να ενθαρρύνετε τα παιδιά και τους εφήβους σε αθλητικές δραστηριότητες και συναναστροφές με συνομηλίκους.
11. Σιγουρευτείτε ότι τα παιδιά σας γνωρίζουν πως ανησυχούν για αγνώστους που συναντούν μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Όπως ακριβώς ανησυχούμε όταν κάποιος  άγνωστος χτυπάει το κουδούνι του σπιτιού μας, έτσι δεν πρέπει τα παιδιά να δίνουν προσωπικές πληροφορίες για τον εαυτό τους.
12. Να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν τα παιδιά χρησιμοποιούν τα chatrooms (εικονικά δωμάτια συνομιλίας), χωρίς την επίβλεψη σας. Μην τα αφήνετε ποτέ να συναντήσουν κάποιον που γνώρισαν μέσω του Ίντερνετ χωρίς τη δική σας παρουσία.
13. Γνωρίστε ποιους πρέπει να ενημερώσετε και αν συναντήσετε βλαβερό, άσεμνο και παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, μη διστάσετε να το καταγγείλετε στους αρμόδιους φορείς.   (πχ. www.saferinternet.gr -για ασφαλή χρήση διαδικτύου, www.safeline.gr -για το παράνομο περιεχόμενο του διαδικτύου, γραμμή Σύνδεσμος 801 801 1177 -για θέματα παιδιών και εφήβων έως 18 ετών-γραμμή για εκπαιδευτικούς και γονείς, γραμμή βοήθειας Υποστηρίζω 800 11 8000 15 -συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση διαδικτύου, κινητού τηλεφώνου και ηλεκτρονικών παιχνιδιών, γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων 116 111 -αποκλειστικά για παιδιά και εφήβους).14.«Ποτέ δεν µπορούµε να είµαστε σίγουροι. Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν πως στο ∆ιαδίκτυο µπορούν να κάνουν µόνο ό,τι και στον δηµόσιο χώρο».

Θετική πλευρά της χρήσης του Διαδικτύου από παιδιά

Αναμφισβήτητα, η πρόοδος της τεχνολογίας είναι αρκετά ωφέλιμη για τους μικρούς μας φίλους, αφού τους ανοίγει νέους ορίζοντες και νέες δυνατότητες που στο παρελθόν φάνταζαν αδύνατες. Ο τεράστιος όγκος πληροφοριών του Ίντερνετ, είναι προσβάσιμος σε κάθε μαθητή για να τον βοηθήσει να εμπλουτίσει τις γνώσεις του.

Όσον αφορά στη νέα μόδα της εποχής, τα παιχνίδια μέσω Διαδικτύου, θα λέγαμε ότι αποτελούν μια ευχάριστη και διασκεδαστική απασχόληση που ξεκουράζει τους μικρούς μαθητές.
Το Ίντερνετ, είναι επίσης είναι ένα υπέροχο εργαλείο για παιδιά που έχουν πρόβλημα επικοινωνίας με συνομήλικους.
Τα παιδιά γνώστες των υπολογιστών ξεχωρίζουν στο Διαδίκτυο, καθώς η εμφάνιση και οι αθλητικές επιδόσεις δεν είναι σημαντικές και έτσι βελτιώνουν την αυτοεκτίμησή τους.
Για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας (προνήπια, νήπια), η χρήση του ίντερνετ δεν συνιστάται. Στις ηλικίες αυτές, ο υπολογιστής χρησιμοποιείται μόνο για εκπαιδευτικά παιχνίδια, μικρής χρονικής διάρκειας, παρουσία των γονέων και όχι σε καθημερινή βάση.

Συμβουλές για δασκάλους
 • Άμεση εγκατάσταση λογισμικού για ασφαλέστερη χρήση του Διαδικτύου στα σχολεία. Η δικαιολογία ότι υπάρχει πάντοτε προσωπικό εκεί δεν είναι πειστική.
 • Εκπαίδευση του διδακτικού προσωπικού για τους κινδύνους του που ελλοχεύουν στο Διαδίκτυο, καθώς και για τη χρήση των διάφορων λογισμικών.
 • Ενημέρωση των γονέων με έντυπα, δημοσιεύματα, ενημερωτικά φυλλάδια και προγράμματα από τα Μ.Μ.Ε.
 • Δημιουργία Hotline στην οποία να γίνονται αναφορές για παράνομες ιστοσελίδες ελληνικού κυρίως περιεχομένου, για να μπορούν αυτές να προστεθούν στα κεντρικά συστήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: