Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2013

Καλοί τρόποι συμπεριφοράς...

 
Στα θέματα συμπεριφοράς το μικρούλι σας τα καταφέρνει μια χαρά! Λέει «ευχαριστώ» όταν το προσφέρεται κάτι, απαντά «παρακαλώ» όταν κάποιος άλλος το έχει ευχαριστήσει, ζητά άδεια για να μιλήσει. Τώρα, λοιπόν, που έχει εμπεδώσει τα βασικά έχει έρθει η ώρα να περάσει στο επόμενο στάδιο και να γίνει απόλυτα ευγενικό.

Όταν είμαστε φιλοξενούμενοι:
Δεν συμπεριφερόμαστε σε ξένα σπίτια σαν να μας ανήκουν, που σημαίνει πως δεν χοροπηδάμε στα κρεβάτια, δεν τρέχουμε από δωμάτιο σε δωμάτιο, δεν πετάμε από ‘δω κι από εκεί τα παιχνίδια, δεν ανοίγουμε το ψυγείο, τα ντουλάπια κτλ.
Μην ξεχάσεις να ευχαριστήσεις για την φιλοξενία και να πεις πόσο καλά πέρασες.

Στο τραπέζι:
Φώτο: www.jenny.gr
Ζητάμε άδεια πριν καταναλώσουμε κάτι που δεν μας έχει προσφερθεί.
Τα χέρια πρέπει να είναι καθαρά.
Δεν υπάρχουν παιχνίδια στο τραπέζι και γενικότερα είναι καθαρό.
Δεν τρώμε με τα χέρια, ούτε παίρνουμε με τα χέρια το φαγητό.
Δεν χτυπάμε τα πιάτα ή τα μαχαιροπίρουνα μεταξύ τους.
Λέμε ευχαριστώ και παρακαλώ.
Δεν τρώμε με ανοιχτό το στόμα.

Ζητάμε συγνώμη και σηκωνόμαστε απ’ το τραπέζι. Δεν είναι ευγενικό να φεύγουμε μόλις τελειώσουμε το φαγητό ενώ οι άλλοι συνεχίζουν να τρώνε.
Προσφερόμαστε να βοηθήσουμε τη μαμά, τον μπαμπά ή τον οικοδεσπότη να στρώσει το τραπέζι, να μεταφέρει τα πιάτα, να σερβίρει , να μαζέψει κ.ο.κ.
Περιμένουμε να κάτσουν όλοι στο τραπέζι πριν ξεκινήσουμε να τρώμε και περιμένουμε να τελειώσει το γεύμα ή να πάρουμε άδεια για να σηκωθούμε.
Δοκιμάζουμε το φαγητό που μας έχει σερβιριστεί. Πιο συγκεκριμένα, τρώμε μια μπουκιά από το καθετί που περιέχει το πιάτο μας, χωρίς να κατεβάζουμε μούτρα και να κάνουμε φωναχτά σχόλια, τύπου «απαίσιο», «αηδία» κτλ. Εάν δεν μας αρέσει επιλέγουμε να φάμε κάτι από τα υπόλοιπα που μας προσφέρονται.
Όταν τρώμε χρησιμοποιούμε τα μαχαιροπήρουνα σου σωστά. Εάν δεν ξέρεις πως, ζήτα από τους γονείς σου να σε βοηθήσουν.
Βάζουμε την πετσέτα στην ποδιά μας ή την κρατάμε κοντά μας για να την χρησιμοποιήσουμε όταν χρειάζεται.
Δεν τεντωνόμαστε για να πιάσουμε τις πιατέλες ή το νερό στο τραπέζι. Ζητάμε από κάποιον που τα φτάνει να μας τα δώσει.

Γενικά:
Φώτο: www.mother.gr
Κρατάμε θετική στάση απέναντι στα δώρα που λαμβάνουμε. Ακόμα κι αν το δώρο που μας έχουν κάνει δεν μας αρέσει, το έχουμε ήδη ή θέλαμε κάτι άλλο το ευγενικό είναι να πούμε «ευχαριστώ» και να χαμογελάσουμε. Αυτό που μετράει είναι η κίνηση. Εάν μας ρωτήσουν αν μας αρέσει, δεν λέμε ψέματα αλλά επικεντρωνόμαστε σε κάτι καλό, όπως «είναι το αγαπημένο μου χρώμα», «μου αρέσουν πολύ τα δελφίνια» κτλ.
Όταν ζητάμε κάτι, λέμε «παρακαλώ».
Όταν μας δίνουν κάτι, λέμε «ευχαριστώ».
Εάν κάποιος σε ρωτήσει «Τι κάνεις;», απάντησε και μετά ρώτα τον κι εσύ.
Μην διακόπτεις τους μεγάλους όταν μιλούν μεταξύ τους, εκτός κι αν είναι απόλυτη ανάγκη. Θα σε προσέξουν και θα σου δώσουν τον λόγο.
Μην σχολιάζεις την εξωτερική εμφάνιση κάποιου, εκτός κι αν πρόκειται για κομπλιμέντο. Τα τελευταία είναι πάντα ευπρόσδεκτα!
Μην αποκαλείς τους γύρω σου με απρεπείς χαρακτηρισμούς, βρισιές ή παρατσούκλια και μην κοροϊδεύεις τους γύρω σου για κανέναν λόγο.
Εάν πέσεις πάνω σε κάποιον, τον πατήσεις, τον σκουντήξεις […] μην ξεχάσεις να πεις «συγγνώμη».
Κάλυψε το στόμα σου όταν βήχεις ή φτερνίζεσαι και μην σκαλίζεις την μύτη σου δημοσίως.
Όταν κάποιος σε βοηθήσει, πες «ευχαριστώ».
Χτυπάμε την πόρτα και περιμένουμε να μας ανοίξουν ή να μας δώσουν την άδεια για να περάσουμε μέσα.
Να ζητάει την άδεια των γονιών του, πριν κάνει κάτι για το οποίο δεν είναι σίγουρο αν επιτρέπεται.

Πως να πετύχετε το στόχο:

Φροντίστε να δειπνείτε όλοι μαζί σαν οικογένεια. Αφενός έρχεστε πιο κοντά, αφετέρου είναι ένα πεδίο όπου μπορούν να γίνουν πολλά «μαθήματα» συμπεριφοράς, όπως πώς να τρώει σωστά, πώς να αρνείται ένα φαγητό που δεν του αρέσει χωρίς να προκαλεί αναστάτωση, πώς να ευχαριστεί αυτόν που έχει μαγειρέψει αλλά και ότι πρέπει να τρώει όσο αντέχει.
Επιστρατεύστε φίλους και συγγενείς για να σας υποστηρίξουν καθώς είναι πολύ πιθανόν το μικρό σας να ακούσει περισσότερο τους άλλους από ότι εσάς. Ειδικά αν το ίδιο μήνυμα που θέλετε εσείς να του περάσετε, κάποιος που συμπαθεί του το παρουσιάζει με διαφορετικό τρόπο.
Χρησιμοποιήστε θετικές εκφράσεις για να μάθετε τρόπους στο παιδί σας. Πείτε του για παράδειγμα όλα τα πλεονεκτήματα της καλής συμπεριφοράς δίνοντάς του με αυτόν τον τρόπο κίνητρα για να είναι ευγενικό. Οι απειλές και η αρνητική συμπεριφορά δεν θα έχουν το αποτέλεσμα που επιθυμείτε.
Δοκιμάστε το παιχνίδι ρόλων και αναβιώστε πιθανές καταστάσεις και πώς πρέπει να συμπεριφέρεται ο καθένας. Για παράδειγμα, τι λέμε όταν γνωρίζουμε κάποιον άγνωστο, πώς να προσπεράσει κάποιον σε ένα διάδρομο του σουπερμάρκετ κτλ. Μέσω της εξάσκησης θα αποκτήσει σιγουριά για να ανταπεξέλθει σε κάθε κατάσταση.
Ζητήστε από το παιδί σας να μοιραστεί μαζί σας τις ιδέες του σχετικά με το πώς θα μπορούσε κάποιος να έχει καλύτερη συμπεριφορά. Ενθαρρύνετέ το να εφαρμόσει αυτές τις ιδέες, ρωτήστε το τι συνέβη κατά την εφαρμογή τους και αν είχαν καλό αποτέλεσμα.
Κλειδί για να μάθει το παιδί σας οτιδήποτε καινούργιο είναι η επανάληψη, συνεπώς είναι σημαντικό να κάνετε εξάσκηση διαρκώς. Αν, για παράδειγμα, ξεχνάει να πει «ευχαριστώ» ή «παρακαλώ», τονίστε τις δύο λέξεις χρησιμοποιώντας τις σε μια πρόταση προκειμένου να τις υπενθυμίσετε. Με τη διαρκή εξάσκηση και τη συνεχή υπενθύμιση κάποια στιγμή θα κατορθώσει να εφαρμόζει μόνο του όσα του έχετε μάθει. 

Πηγή: happyparenting

Δεν υπάρχουν σχόλια: